Tensió postelectoral

Veneçuela ratifica l’ordre de captura contra González Urrutia

El líder opositor rebutja la citació per no "contribuir-ne encara més a la tensió" i torna a reclamar que es verifiquin els resultats

Veneçuela ratifica l’ordre de captura contra González Urrutia
1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El fiscal general Tarek Willam Saab va ratificar ahir l’ordre de captura contra Edmundo González Urrutia després que li hagués remès una carta en la qual justificava la seva decisió de no acatar la citació a la causa que se li segueix per presumptes delictes electorals comesos a partir del 28 de juliol passat, quan Nicolás Maduro va anar proclamant de manera oficial, tot i sense dades fefaents, el guanyador dels comicis presidencials. Segons Saab, una de les espases més importants del madurismo al sistema judicial, el missatge que l’abanderat de la Plataforma d’Unitat Democràtica (PUD) no va fer més que agreujar la seva situació.

González Urrutia, va sostenir el fiscal, intenta "fer justícia per mà pròpia". Al seu criteri, amb aquesta missiva busca exercir-se alhora com a "tribunal, fiscal, defensa" en una causa que ha sigut objecte de rebuig per part de la UE, els Estats Units i part d’Amèrica Llatina. Per Saab, el missatge de González Urrutia que li va arribar a través del seu advocat José Vicente Haro "marca un precedent negatiu per al dret veneçolà" perquè un sector de l’oposició es creu "per sobre de tots i la resta de les persones" i "per sobre de la llei".

Hores abans, González Urrutia havia cridat a Saab a "eixamplar el camp de la política democràtica" en lloc de perseguir-lo judicialment. "Vull fer menció a les raons de la meva incompareixença, la qual no obeeix en absolut al desconeixement de la institucionalitat jurisdiccional prevista a la Constitució, sinó al convenciment de la falta de fonament de tals citacions i per motius que incumbeixen a l’interès públic i al recte enteniment de la llei i el dret", assenyala a la comunicació divulgada després a través de X.

Notícies relacionades

D’acord amb González Urrutia, la seva presentació davant el fiscal a càrrec de la investigació ordenada pel Tribunal Suprem de Justícia (TSJ) al validar la victòria de Maduro, "només podria contribuir a intensificar encara més la tensió social, a més de consolidar un context de judicialització incriminatòria de la política".

L’abanderat de la principal força opositora va insistir en la necessitat d’una "verificació imparcial" de les actes electorals, un reclam que ha sigut formulat pel Brasil, Colòmbia, Estats Units i la UE, amb diferents èmfasis.