Xi promet a l’Àfrica 45.000 milions per impulsar-ne el creixement

Xi promet a l’Àfrica 45.000 milions per impulsar-ne  el creixement
1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La Xina promet una altra pluja de milions per al desenvolupament de l’Àfrica. El president Xi Jinping va suggerir ahir que el seu país i l’Àfrica ajuntin la seva població per convertir-se en una "força global poderosa". És habitual que les cimeres sinoafricanes acumulin declaracions d’amor mutu i portin pluges de diners. Xi va prometre 50.000 milions de dòlars en crèdits i inversions per al trienni vinent, corol·lari del compromís xinès fins i tot amb vents en contra.

Es diu el Fòrum de Cooperació Xina-Àfrica i en els grupets diplomàtics es coneix com els jocs olímpics sinoafricans. Va començar el 2000 amb periodicitat trianual i arriba al seu zenit en aquesta edició amb representants de més de 50 nacions africanes al Gran Palau del Poble. Només Eswatini (antiga Swazilàndia), amb llaços amb Taiwan, ha trencat el ple. Allà debaten la Xina i els seus convidats d’agricultura, indústria, seguretat i comerç en un clima fraternal i amb olímpic menyspreu de les suspicàcies que genera la seva afinitat a Occident. Cyril Ramaphosa, president de Sud-àfrica, va agrair la "solidaritat xinesa" en la seva intervenció matutina.

"Nou capítol de pau"

Notícies relacionades

"Un nou capítol de pau, prosperitat i progrés", va avançar Xi. Les relacions, va dir, ja són les "millors de la història", però el dirigent xinès vol portar-les a l’esglaó d’"estratègiques". Als previsibles recordatoris de l’esplendor que ha procurat la Xina a l’Àfrica el van acompanyar les al·lusions sobre "els grans patiments" del món en desenvolupament quan el seu progrés estava en mans d’Occident.

La xifra de l’edició actual generava expectació. El 2015 i el 2018 la Xina va concedir 60.000 milions de dòlars i en la del 2021 va baixar fins als 30.000 milions. El vent ja no bufa a favor de les elefantíaques inversions: l’economia xinesa triga a recuperar-se de la covid i els beneficiaris no sempre tornen amb excel·lència els crèdits.