Perfil

El reformista de Moscou

Serguei Sobianin

L’alcalde de la capital russa pretén revalidar el seu càrrec en unes eleccions locals que tenen lloc des d’ahir i fins demà. En els seus 14 anys de gestió municipal, Sobianin (Niaksimvol, 1958) ha modernitzat la ciutat amb nombroses obres. És també un dels noms que sonen com a possible successor del president Putin. 

El reformista de Moscou
3
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Tot i que només és la màxima autoritat en una ciutat de Rússia, Serguei Sobianin és un dels polítics més importants del país. És l’alcalde de Moscou, controla una macrociutat que suposa el 10% de la població russa i que té més habitants que països de la UE com Suècia i Hongria. I ahir aspirava a revalidar el seu mandat una vegada més, un càrrec en què porta des del 2010. A més de ser la veu cantant en els que refereix als assumptes locals de la capital russa, és també un dels noms que sona com a possibles successors del president rus Vladímir Putin al ser un dels pesos pesants en el si de Rússia Unida, el partit oficialista rus.

Del 6 al 8 de setembre Moscou celebrarà unes eleccions de la Duma local de la ciutat en què es decideix la seva composició, en la qual actualment Rússia Unida ja té majoria, una cosa favorable per a l’actual regidor i per al Govern rus.

Amb Navalni

Acostumat a ser guanyat sense massa complicació, com sol passar en les eleccions a Rússia per al partit del Govern, el 2013 va tenir la seva única cursa electoral disputada, en què va lluitar pel lideratge de Moscou amb l’opositor rus Aleksei Navalni, mort aquest any en una colònia penal a l’Àrtic. Des d’aleshores ha guanyat folgadament la resta de comicis locals sense gairebé oposició a causa de la falta d’oportunitats de l’oposició.

A causa de la seva gestió de la capital i el seu pes en el partit, és un nom a tenir en compte per al dia en què el líder rus Vladímir Putin decideixi abandonar el poder. Conegut arreu del país i tingut en compte a les enquestes de popularitat a escala nacional. En una de les últimes enquestes del Centre d’Opinió independent Levada, per al 2% dels russos va ser la persona més important del 2023. En aquesta llista comparteix espai amb Putin, el president nord-americà Joe Biden, el cap dels mercenaris Wagner Ievgueni Prigojin, entre d’altres.

Des que va començar la guerra russoucraïnesa el 2022, ha mantingut certa neutralitat evitant parlar obertament del conflicte, però sí que ha esgrimit una postura de tolerància zero amb tot intent de protesta contra la guerra.

Amb 14 anys de gestió en el seu historial, és conegut pels moscovites per haver posat la ciutat cap per avall per modernitzar-la, embellir-la i renovar-la en nombroses ocasions, una cosa que no sempre és del grat dels locals. "Sota el seu lideratge sempre hi ha obres en algun lloc", assenyala Ievgueni. "Algunes males veus asseguren que és perquè té vincles amb empreses de la construcció" afegeix. Durant el seu mandat s’han convertit en zona de vianants alguns dels carrers de Moscou, es van modernitzar tant les mateixes avingudes com el transport públic, el millor de tot el país euroasiàtic. Això el va fer guanyar la major part del suport dels seus partidaris a la mateixa capital russa, a causa de la millora substancial que ha viscut la ciutat des del 2010, any en què va arribar a l’alcaldia. Aquest canvi el valoren especialment aquells que van viure els difícils anys 90 i el deteriorament de Moscou en aquella època. Una altra de les seves senyes d’identitat és la renovació periòdica de l’asfalt de les carreteres de la ciutat, una cosa que congestiona encara més els carrers moscovites durant les obres.

Notícies relacionades

Una altra política que es critica entre els seus detractors és el poc respecte a les construccions històriques per mirar de fer créixer exponencialment la capital russa. Un dels exemples més notoris són la demolició d’alguns barris o de carrers que eren agradables zones ideals per a les famílies, poblats amb les anomenades khruixtxovkes (blocs de pisos de cinc plantes) per construir grans macroblocs d’habitatges moderns, expulsant-ne els antics inquilins.

Altres raons que tenen els seus detractors per queixar-se d’ell són els seus comentaris en contra dels immigrants, una circumstància que va passar en els seus primers moments com a regidor de Moscou, quan va assenyalar en una entrevista que "aquells que parlen malament rus, que tenen una cultura totalment diferent de la russa, és millor que visquin al seu país", una cosa que va despertar polèmica quan ho va dir el 2013.