Política i xarxes socials

Els EUA amenacen veladament el Brasil per la seva batalla amb Musk

La Comissió Federal de Comunicacions nord-americana ha advertit que el veto a X pot afectar les inversions nord-americanes al país

L’empresari compta amb el suport de Milei, que ha titllat Lula de «tirà» per avalar un «acte d’opressió»

Els EUA amenacen veladament el Brasil per la seva batalla amb Musk
3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Nicolás Maduro i Luiz Inácio Lula da Silva no travessen el millor moment de la seva llarga relació política, però els dos mandataris han trobat un punt de convergència davant Elon Musk i la seva xarxa social. El primer el va titllar de "satànic" i responsable de diseminar "violència", "odi" i la "Guerra Civil" a Veneçuela. El president brasiler, per la seva banda, ha donat suport al Suprem Tribunal Federal (STF) del seu país a la seva disputa amb X i el seu amo. "La justícia brasilera pot haver donat un senyal que el món no està obligat a suportar el tot ho val d’extrema dreta de Musk només perquè és ric", va dir Lula.

Els comentaris del president són part d’una polèmica de més abast amb el magnat sobre la llibertat d’expressió, els comptes d’extrema dreta a la seva xarxa social i els mecanismes de desinformació de les anomenades "milícies digitals" que van abonar l’intent d’enderrocament de Lula el 8 de gener del 2023.

L’antic Twitter compta amb un total de 22 milions d’usuaris al Brasil i és un instrument important de la vida política del país. El jutge Alexandre de Moraes, la bèstia negra dels simpatitzants de l’expresident Jair Bolsonaro, tenia un milió de seguidors a X, però ha impulsat la suspensió de la plataforma arreu del país a causa de la negativa de Musk de nomenar un representant legal al Brasil i per incomplir l’ordre de moderar els continguts dictada pel magistrat, a qui el magnat ha qualificat de "dictador" i "censor", a més de divulgar mems degradants sobre la seva persona.

El tribunal havia emès prèviament ordres per bloquejar diversos comptes a la xarxa social com a part de la investigació sobre la propagació de fake news i els discursos d’odi que busquen erosionar els fonaments de la democràcia.

Multa de 8.000 euros

Tant Bolsonaro com el Foro Madrid, que agrupa la ultradreta iberoamericana, van sortir en defensa de Musk i van comparar el Brasil amb la Xina, Rússia i l’Iran, on X també està prohibit. De Moraes va ordenar a més multar amb uns 8.000 euros qui utilitzi una xarxa privada virtual VPN per entrar a X des del Brasil.

Lula no va dubtar a convertir el cas X en una croada en defensa dels interessos nacionals poques setmanes abans de les eleccions municipals del 6 d’octubre. En aquest context, Starlink, l’empresa de Musk, va anunciar a l’Agència Nacional de Telecomunicacions (Anatel) que bloquejarà l’accés a X i va dir, no obstant, que continuaria impugnant les ordres del als tribunals. L’empresa presta serveis d’internet per satèl·lit a uns 250.000 abonats al Brasil.

Notícies relacionades

Musk va ser el principal interessat en associar el Brasil amb Veneçuela a la seva andanada de diatribes contra les últimes disposicions de De Moraes. "Llevat que el Govern brasiler torni la propietat confiscada il·legalment d’X i SpaceX, buscarem també la confiscació recíproca dels actius del Govern", va escriure en resposta a un vídeo en què un presentador de televisió informa sobre la requisició a la República Dominicana d’un avió pertanyent a Maduro. "De Moraes mereix presó pels seus delictes", va afegir. Musk explica a la regió amb el suport de Javier Milei, que ha qualificat el seu col·lega brasiler de "tirà" per avalar un "acte d’opressió".

Els efectes de l’ordre del STF s’han sentit immediatament al Brasil. Molts usuaris han obert comptes a Threads, propietat de Meta, i Bluesky. En aquest context, Brendan Carr, de la Comissió Federal de Comunicacions (FCC) dels Estats Units, va llançar una advertència a Anatel: "Aquestes accions punitives avalades pel Govern de Lula estan minant la confiança en l’estabilitat i previsibilitat dels mercats regulats al Brasil. Els líders empresarials dels EUA es pregunten si el Brasil va pel camí de convertir-se en un mercat no invertible", va dir Carr.