Crisi en un país llatinoamericà
Espanya entra de ple en el conflicte veneçolà amb l’asil al líder opositor
González Urrutia, acusat de cinc delictes pel fiscal general del seu país, arriba a Madrid en qualitat de refugiat amb la seva dona
En l’operació diplomàtica va intervenir Rodríguez Zapatero
«El Govern està compromès amb els drets polítics dels veneçolans», va afirmar Albares
L’operació diplomàtica ha sortit bé, però la seva evolució política és una incògnita. Edmundo González Urrutia, el que per a l’oposició és el president electe de Veneçuela arran d’haver guanyat les eleccions del 28 de juliol, ha fugit des de la residència de l’ambaixador espanyol a Caracas cap a Madrid, on trobarà refugi com a asilat polític. Estarà fora de perill de la persecució del fiscal general del seu país, afí al Govern de Nicolás Maduro, que l’acusa de cinc delictes per haver publicat les actes que demostrarien el tongo electoral.
González, de 75 anys d’edat, va demanar venir al nostre país, segons va confirmar el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, a la xarxa social X, i per això se li donarà asil: "El Govern d’Espanya està compromès amb els drets polítics i la integritat física de tots els veneçolans", va dir el ministre.
Edmundo González va ser el candidat presidencial per la Plataforma de la Unitat Democràtica, una coalició de partits units pel seu antimadurisme i liderada per María Corina Machado, que va ser inhabilitada abans de les eleccions.
L’avió de la Força Aèria Espanyola F900 Dassault Falcon va recollir ahir Edmundo González passades les quatre de la matinada, hora espanyola, a l’aeroport Internacional de Las Américas, a Punta Caucedo, República Dominicana, i va aterrar a Madrid a les 15.50 de la tarda. Junt amb el líder opositor van viatjar la seva dona, Mercedes López i el secretari d’Estat d’Afers Exteriors, Diego Martínez. A Madrid van ser rebuts per la secretària d’Estat per a Iberoamèrica i el Carib, Susana Sumelzo.
Dues setmanes amagat
González ha estat dies esperant a la residència de l’ambaixador d’Espanya a Veneçuela, Ramón Santos, abans de poder abandonar Veneçuela. De fet, quan la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, demanava fa sis dies que s’obrís la legació espanyola per acollir-lo, ell ja era dins. Altres fonts diplomàtiques parlen de fins a dues setmanes amagat a la delegació.
Abans, fins al dia 5 de setembre, es va passar prop d’un mes refugiat a l’Ambaixada dels Països Baixos a Caracas, segons va confirmar el Govern holandès.
L’oposició a l’exili a Espanya està desolada i desconcertada. També agraïda. "És un final trist. No hauria d’haver acabat així, era un desig popular claríssim que fos el nostre president. Per la seva edat i la seva carrera no estava preparat per anar a la presó", assenyala Leopoldo López Gil, exeurodiputat pel PP i pare del dissident Leopoldo López, també refugiat a Espanya, en conversa amb EL PERIÓDICO DE ESPAÑA, diari del grup Prensa Ibérica. "És un gran triomf diplomàtic per a Espanya, perquè han sigut mediadors davant una situació personal. Fora d’això, la posició d’Espanya ha sigut la generalitzada, una mica tova, sense reconèixer-lo com a president", afegeix.
El polític veneçolà apunta sense esmentar-ho, com molts d’altres, a la tasca de mediació de l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero. "El Govern d’Espanya té un interlocutor que li va facilitar informació i li va dir què li podia esperar [a Edmundo]. Sempre ha tingut informació del règim", assegura. Zapatero, que va ser present com a observador durant el procés electoral del 28 de juliol, no s’ha pronunciat encara sobre els resultats. Ni validant la presumpta victòria clamada per Maduro ni afegint-se a la comunitat internacional, que exigeix les actes i dubta del resultat.
Notícies relacionadesEl final de González recorda el d’altres líders opositors. L’exalcalde de Caracas, Antonio Ledezma, va arribar a Espanya el 2017 després d’una espectacular fugida del seu arrest domiciliari a Caracas. També va viure un periple el líder opositor Leopoldo López i la seva dona, Lilian Tintori, a finals del 2020, després d’haver-se mantingut refugiats a l’Ambaixada d’Espanya a Caracas. Espanya també ha donat asil a antics dirigents chavistes, com Miguel Rodríguez Torres, que va ser el responsable de la policia política i del Ministeri d’Interior.
Dissabte passat, el president del Govern, Pedro Sánchez, va qualificar González d’"heroi" en el comitè federal del PSOE.
- En expansió Aquests són els motius pels quals la plaga de paparres a Catalunya s’ha triplicat en els últims dos anys
- El punt i a part del futbol femení
- Catalunya prepara ja un "pla de contingència" per asumir als 100.000 funcionaris de Muface
- Seguretat informàtica Canvis en l’accés a La Meva Salut: Salut activa la doble autentificació
- Caroline Darian: "La personalitat del meu pare és d’una perversitat rarament vista"
- Mercat laboral Díaz i Cuerpo porten al Congrés la pugna per la reducció de jornada a les pimes
- Anàlisi El cas del fiscal general de l’Estat
- Crisi habitacional Govern i Comuns pacten multes de fins a 900.000 € per incomplir la llei d’habitatge
- "Sento que algú m’escolta"
- La gestió de la immigració "Podríem haver aportat més"