Conflicte armat

La guerra d’Ucraïna desborda les seves fronteres fins a arribar a l’Àfrica

Després d’una batalla èpica a Mali en què els rebels tuareg van derrotar Wagner s’especula sobre la presència ucraïnesa al Sahel

 «Als tuaregs i a Ucraïna els interessa mostrar aquesta batalla com una venjança», diu un analista 

La guerra d’Ucraïna desborda les seves fronteres fins a arribar a l’Àfrica
4
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

Aquesta és una història de violència extrema en un país desèrtic i assolat per una guerra entre múltiples faccions. Del conflicte diplomàtic posterior i d’un embolic geopolític que està canviant el món. És la guerra de Rússia contra Ucraïna desbordant les seves fronteres fins a arribar a l’Àfrica.

A finals de juliol, es va produir una brutal batalla a la zona nord de Mali, molt a prop de la frontera amb Algèria. Va acabar amb la pitjor derrota que han patit els mercenaris russos de la companyia Wagner, ara reanomenats com l’Àfrica Corps. Van morir 84 dels homes de fortuna russos i desenes més van ser capturats pels rebels tuareg de Mali i pels gihadistes de la filial d’Al-Qaida al país. Va ser una massacre, com assenyala Sahel OSINT. Els russos rebien la medicina que han estat imposant al país durant anys.

Ajuda d’Occident

Els tuareg, agrupats en la coalició anomenada CSP-DPA, van declarar el 2012 la independència de l’Azawad, tota la zona nord de Mali. El govern reconegut internacionalment i amb seu a Bamako des d’aleshores que prova de derrotar-los. També al nord i nord-est es troben els gihadistes de JNIM (filial d’Al-Qaida) i els d’Estat Islàmic del Gran Sàhara, que volen crear un califat en aquesta zona africana.

Contra ells va lluitar el govern malià; primer, amb ajuda d’Occident. Després de dos cops d’Estat, la nova Junta militar maliana va decidir expulsar els aliats occidentals, que considerava ineficaços, i substituir-los pels russos de la Wagner, considerats menys limitats per les lleis de la guerra.

En aquells tres dies sagnants de juliol, un comboi militar de l’Exèrcit malià i mercenaris russos estaven intentant prendre la ciutat de Tinzaouten, on milers de civils s’havien refugiat dels combats. Algèria va tancar i va militaritzar la frontera i van quedar allà atrapats. Però els tuaregs primer i els gihadistes després van aconseguir frenar l’atac i infligir la pitjor derrota als russos a l’Àfrica.

Aquest èpic xoc probablement hauria passat inadvertit per al món si no hagués sigut per un detall: la possible participació d’Ucraïna. El portaveu dels serveis d’intel·ligència militar ucraïnesos, Andri Iusov, va assegurar públicament dos dies després del final de la batalla que els tuareg havien rebut d’Ucraïna "informació, i no només informació per poder portar a terme l’operació militar exitosa contra els criminals de guerra russos".

Els tuareg compartien en xarxes socials aquells dies banderes ucraïneses. El CSP-DPA assegurava haver rebut intel·ligència i entrenament en l’ús de drons de combat per part de les Forces Armades ucraïneses. No obstant, les tres fonts consultades per aquest diari consideren que la participació ucraïnesa en aquesta batalla ha sigut exagerada com a part de la guerra pel relat. I que, en tot cas, no ha sigut determinant.

"Els tuareg no tenen cap valedor internacional. Van llançar, a finals del 2023, una iniciativa per buscar actors internacionals que els poguessin ajudar. Els ucraïnesos ho van considerar interessant. A principis del 2024, van enviar una ajuda financera simbòlica. I, de manera més significativa, van acceptar entrenar alguns tuareg a Ucraïna, tant en medicina de guerra com en l’ús de minidrons que porten petits explosius o granades. Això és segur i ho tinc confirmat per diverses fonts", afirma en conversa des de París Wassim Nasr, analista especialitzat en la zona del Centre Soufan i periodista de France 24. "Després d’això, van enviar almenys un emissari al nord de Mali a principis de l’estiu".

El que no sembla haver-hi hagut és ucraïnesos lluitant al Sahel, com s’ha dit en alguns mitjans. En xarxes socials va aparèixer fins i tot alguna foto de soldats tuarega amb individus que passaven per ser ucraïnesos i portaven una bandera del país. Aquesta instantània després es va demostrar que era falsa.

"No sembla cert que hi hagi ucraïnesos lluitant al Sahel contra Wagner", confirma a aquest diari una altra analista que prefereix no ser anomenada per garantir la seva seguretat.

Notícies relacionades

En la mateixa línia s’expressa Jesús Manuel Pérez Triana, analista de seguretat i defensa i creador de Sahel OSINT, un mitjà especialitzat en intel·ligència de fonts obertes en aquesta perillosa zona del sud del Sàhara. "¿Què li ensenyarà a un tuareg un ucraïnès sobre la guerra al desert?", diu en conversa amb aquest diari. "Tant als tuaregs com a Ucraïna els interessa mostrar aquesta batalla com una venjança ucraïnesa".

A més de la "confirmació" oficial des de Kíiv de la participació indirecta en la batalla, l’ambaixador d’Ucraïna al Senegal, Iuri Pivoravov, va celebrar la derrota dels Wagner amb vídeos a les seves xarxes socials. De l’altre costat també es van afegir a aquest relat. El Govern de Mali va anunciar que trencava relacions amb Ucraïna pel seu suport a "grups terroristes".