Mesura dràstica

Alemanya aixeca controls en totes les seves fronteres terrestres

Scholz endureix la política migratòria en ple auge de la ultradreta al país

El Govern justifica la necessitat de reduir les arribades irregulars i millorar la seguretat interior

Alemanya aixeca controls en totes les seves fronteres terrestres
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern alemany del canceller socialdemòcrata Olaf Scholz va anunciar ahir la introducció temporal de controls a totes les fronteres terrestres del país amb l’objectiu de "reduir la migració per via irregular i millorar la seguretat interior", a partir de dilluns vinent. Els controls fronterers són, en teoria, una excepció d’últim recurs a la norma del tractat de Schengen sobre la llibertat de moviment entre els països signants.

El Ministeri de l’Interior va comunicar que ha notificat a la Comissió Europea (CE) la seva intenció d’introduir controls temporals a les fronteres amb França, Luxemburg, Països Baixos, Bèlgica i Dinamarca durant els pròxims sis mesos, que s’afegiran als ja existents a les zones frontereres amb Suïssa, Àustria, la República Txeca i Polònia.

"Reforcem la nostra seguretat interior i mantenim la nostra duresa contra la immigració irregular", va declarar la ministra de l’Interior, Nancy Faeser, en una compareixença a Berlín en la qual va anunciar els nous controls.

La ministra socialdemòcrata va remarcar que aquesta mesura inclou la possibilitat de rebutjar a la frontera els migrants que siguin portadors de documentació falsa o que no disposin de visats que els permetin l’ingrés a Alemanya.

Des d’octubre del 2023, quan es van introduir els controls temporals als límits amb Polònia, República Txeca, Àustria i Suïssa, s’ha rebutjat ja 30.000 persones que pretenien ingressar irregularment des d’aquests països, va assegurar. Faeser va aclarir que en aquests moments la policia alemanya només pot rebutjar a la frontera aquells individus que no presenten una sol·licitud d’asil.

"Rebutjos massius"

Amb tot, va indicar que el seu ministeri ha estat estudiant com poder realitzar en un futur "rebutjos massius" i que ha trobat una fórmula legalment sòlida que presentarà aquest dimarts en una reunió amb l’oposició i amb els Governs regionals.

Des que un presumpte gihadista va matar tres persones en un atac amb ganivet el mes passat a l’oest d’Alemanya, la migració torna a ser un dels temes que encapçalen l’agenda política.

El Ministeri de l’Interior va presentar poc després un paquet de mesures per endurir el dret d’armes, reduir les prestacions a demandants d’asil ja registrats en altres països i facilitar les deportacions de criminals violents, mesura que ahir va ser aprovada pel Consell de Ministres.

Sol·licitants d’asil

Mentrestant, l’oposició democristiana ha ofert a la coalició de Govern de socialdemòcrates, verds i liberals un pacte d’Estat en matèria de migració, amb la condició que en un futur es rebutgi a les fronteres alemanyes també els que sol·licitin asil.

Notícies relacionades

En les eleccions regionals dels estats federats de Saxònia i Turíngia del passat dia 1, la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD), una formació que ha fet de l’enduriment de la política d’immigració un pilar del seu programa polític, va quedar com a primera i segona força respectivament, amb un terç dels vots. També s’espera que obtingui bons resultats al land de Brandenburg, on es vota el pròxim dia 22.

Els controls temporals a la frontera amb Àustria estaran en vigor fins a l’1 de novembre i als límits amb Suïssa, la República Txeca i Polònia fins al 15 de desembre.

Temes:

Dinamarca Govern