Un atac ucraïnès amb drons causa el primer mort a la regió de Moscou

Les defenses antiaèries van interceptar almenys 20 dels 144 dispositius teledirigits llançats cap a la capital russa

Un atac ucraïnès amb drons causa el primer mort a  la regió de Moscou
3
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Un total de 144 drons ucraïnesos van irrompre al cel de la regió de Moscou durant la nit de dilluns a dimarts. Les defenses antiaèries en van interceptar almenys 20, que van arribar a prop de la capital. Segons apunta el governador de la província, Andrei Vorobiov, una dona de 46 anys va morir a causa d’un d’aquests drons, que va acabar impactant en un edifici residencial de Ramenskoye, una localitat a 40 quilòmetres de Moscou, i hi ha almenys tres ferits de diferent consideració.

És la primera mort als voltants de Moscou. Prèviament ja n’hi va haver altres en regions reconegudes per la comunitat internacional com a part de Rússia, com Bélgorod i Kursk, i altres zones disputades com Luhansk, Donetsk i Crimea. L’agència de notícies AFP va reportar que al mateix bloc de vivendes es van veure danys als pisos 10, 11 i 12. Aquesta última onada d’atacs amb drons, la més contundent des de l’inici de la guerra, respon a l’augment de pressió de Moscou per expulsar les tropes ucraïneses de la regió de Kursk, encara ocupada parcialment avui dia des de mitjans d’agost.

La portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers de Rússia, Maria Zakhàrova, en declaracions al canal Soloviov Live, va titllar l’atac amb drons de "terrorista" i va apuntar que se’n farà "una valoració política adequada". Va criticar l’atac i va opinar que "com més feble sigui la posició del règim de Kíiv al terreny, malgrat el suport massiu amb diners i armes, més gran serà el desig d’una venjança tan animal, com ells creïn, i, en efecte, el desig d’activitats terroristes criminals". Moscou, per la seva banda, en repetides ocasions ha utilitzat drons iranians Shahed en diferents punts d’Ucraïna, tant per atacar infraestructures estratègiques, com centrals elèctriques, com per, en algunes ocasions, carregar contra centres urbans.

Els atacs contra les infraestructures elèctriques són el que va portar ahir el primer ministre d’Ucraïna, Denís Shmigal, a vaticinar que aquest hivern pot ser "el més difícil" quant al proveïment d’energia i calefacció. "La sostenibilitat energètica és un dels nostres màxims desafiaments per a aquest hivern i aquesta tardor", va afirmar mentre va avisar que, "després de tres temporades de calefacció, aquest hivern no serà menys difícil, potser el més difícil". Shmigal va remarcar, a més, que Ucraïna treballa per reforçar la seva independència energètica i l’autonomia de les seves infraestructures crítiques i de producció de gas. Així, la primera meitat de l’any, l’empresa estatal gasística Naftogaz ha produït 8.600 metres cúbics de gas, un 7% més que l’any anterior.

La nit de dilluns va ser complicada a l’espai aeri rus, que va preferir curar-se en salut i va cancel·lar i retardar vols de diferents aeroports de la capital, entre els quals el de Domodédovo i el de Sheretmeyevo, dos dels principals nodes aeris del país. A centenars de quilòmetres de distància, l’aeroport de Kazan, a la república de Tatarstan, també va suspendre temporalment l’activitat.

"Campanya de sabotatge"

Notícies relacionades

Durant la guerra russoucraïnesa algunes parts de Rússia han necessitat tancar-se al trànsit d’aeronaus civils, com és el cas del sud i les regions frontereres amb Ucraïna. Tot i que algunes d’elles van reprendre el trànsit aeri, Kursk, Bélgorod i Briansk continuen en estat d’emergència i amb moltes limitacions per a la vida diària a causa de l’impacte de la guerra a les esmentades regions.

Per la seva banda, el ministre britànic de Defensa, John Healey, va assegurar ahir que existeixen "signes clars" que l’agressió russa va més enllà d’Ucraïna i suposa una amenaça per a la seguretat i la manera de viure del Regne Unit i altres socis de l’OTAN. En una intervenció davant la Cambra dels Comuns, Healey va esmentar que membres de l’OTAN han denunciat la presència de drons russos violant el seu espai aeri, cosa que confirma les declaracions dels serveis de seguretat nord-americans i britànics, que van assenyalar que la intel·ligència russa està portant una "campanya imprudent de sabotatge" a Europa.

Temes:

Intel OTAN