Barnier prepara el govern sota amenaces de moció de censura

El primer ministre francès està en el punt de mira de la ultradreta, que no descarta sumar-se al front d’esquerres per anar en contra seu

Barnier prepara el govern sota amenaces de moció de censura
2
Es llegeix en minuts

França ha trigat dos mesos a trobar el candidat perfecte per al lloc de primer ministre: Michel Barnier. Ara, després del bloqueig polític, tots els ulls estan posats en aquest antic comissari europeu i principal negociador del Brexit, que haurà d’assumir importants reptes en una França sense majories clares en l’Assemblea Nacional i amb un dèficit públic que supera el 5%.

Precisament, l’economia és una de les principals preocupacions per al nou primer ministre, que ja ha rebut la benedicció del ministre d’Economia en funcions, Bruno Le Maire: "La nostra situació de les finances públiques [...] és el primer repte que el Govern de Michel Barnier haurà d’afrontar. Aquest és el repte més urgent. Aquest és el repte més difícil. El més polític. Aquest és el repte de què tot depèn. Perquè res és possible sense unes finances públiques ben cuidades", va afirmar.

Ahir, la seva arribada al palau de Matignon va estar carregada de reunions. Un dinar amb el president Emmanuel Macron i una reunió amb el grup LIOT (Llibertat, Independents, Ultramar i Territoris), que compta amb 22 escons a l’Assemblea. Unes consultes per trobar l’equilibri perfecte i formar un nou govern que permeti al president acabar amb la legislatura sense més ensurts. Després de la reunió, Barnier va manifestar el seu desig de "canviar la política" i el mètode, "amb més treball i menys comunicació", però el nou inquilí de Matignon sap que si no troba els suports necessaris, el seu contracte pot ser temporal. Avui està previst que Barnier continuï amb les consultes i tingui una primera trobada amb els diputats del grup macronista i, segons fonts pròximes a Matignon, al llarg d’aquesta setmana podria rebre representants de l’esquerra, amb els quals ja ha parlat per telèfon.

Barnier està "sota vigilància", així ho va deixar clar Marine Le Pen tot just conèixer-se el seu nom com a primer ministre. Reagrupament Nacional no està disposat a seguir el corrent a Barnier, i no descarta unir-se a altres grups i votar a favor d’una moció de censura contra el seu futur Govern, si no resol els principals problemes de França. "Si amb el pas de les setmanes els francesos tornessin a ser oblidats o maltractats, no dubtarem a censurar el govern", va afirmar Le Pen.

Barnier depèn dels vots dels 126 diputats de Reagrupament Nacional i, tot i que l’extrema dreta descarta, de moment, unir-se a la moció de censura de la unió d’esquerres, el Nou Front Popular, en la primera sessió parlamentària, el primer ministre segueix en el punt de mira, especialment per part de l’esquerra, que va qualificar d’"escandalós" el nomenament de Barnier.

Temes calents

Notícies relacionades

Precisament, perquè Le Pen no s’uneixi a aquesta censura, el primer ministre haurà de començar a treballar en els temes més calents per a França: el poder adquisitiu, la polèmica reforma de les pensions i la immigració. Durant la seva intervenció en la cadena pública TF1, el nou primer ministre va afirmar que volia "controlar la immigració de manera rigorosa i humanista", i per a això ha rescatat el projecte de Ministeri d’Immigració creat per Nicolas Sarkozy el 2007, i eliminat posteriorment el 2010. Tot i que, l’entorn pròxim a Barnier afirma que no s’ha pres cap decisió sobre això.

A més, l’excomissari europeu també va proposar un referèndum sobre la immigració, l’establiment de quotes anuals de visats i l’enduriment de l’accés a l’assistència social.