Asil polític a Espanya
Edmundo González afirma que continua compromès amb el diàleg
L’oposició veneçolana s’instal·la en el pessimisme mentre mira de construir una nova narrativa amb Corina Machado al capdavant
L’opositor veneçolà Edmundo González Urrutia, rival de Nicolás Maduro en les qüestionades eleccions del 28 de juliol, va prometre ahir seguir amb "la lluita" per la "llibertat" des de l’exili a Espanya, on va rebre el suport de les autoritats a l’espera de ser rebut pel president del Govern, Pedro Sánchez. "Confio que pròximament continuarem la lluita per aconseguir la llibertat i la recuperació de la democràcia a Veneçuela", va assenyalar el diplomàtic de 75 anys, que reivindiquen la seva victòria en els comicis, en un àudio de 41 segons difós pel seu equip de premsa.
El candidat opositor veneçolà va publicar ahir una carta en la qual explica als veneçolans la seva decisió de traslladar-se a Espanya i en la qual afirma que ha pres la decisió pensant en la seva família, però també que "canviïn les coses" i pugui obrir-se una nova etapa a Veneçuela. En la seva missiva, que va compartir a la xarxa social X tot just 24 hores després d’aterrar a Espanya en un avió de la Força Aèria espanyola, González va voler mostrar el seu agraïment tant amb el Govern espanyol per haver-lo acollit i brindar-li "protecció en aquests moments", com a l’Ambaixada dels Països Baixos a Caracas, en la qual va estar refugiat des de després de les eleccions del 28 de juliol.
"Aquesta decisió l’he pres pensant en Veneçuela i que el nostre destí com a país no pot, no ha de ser el d’un conflicte de dolor i patiment", va explicar el veterà diplomàtic que va representar l’oposició en els comicis en nom de la líder opositora María Corina Machado. "Ho he fet pensant en la meva família i en totes les famílies veneçolanes en aquest moment de tanta tensió i angoixa. Ho he fet perquè canviïn les coses i construïm una etapa nova per a Veneçuela", va afegir. "Només la política del diàleg ens pot fer retrobar com a compatriotes. Només la democràcia i la realització de la voluntat popular pot ser el camí per al nostre futur com a país i en això seguiré compromès", va assegurar González, que va dir ser "incompatible amb el ressentiment".
Breu notorietat
La sortida de González Urrutia reordena el mapa polític veneçolà. L’exdiplomàtic no és un líder polític. La seva participació en els comicis va ser fruit de l’astúcia opositora que va permetre fer-lo passar pel pertinaç filtre de les prohibicions que havia deixat fora de la competència electoral María Corina Machado, la guanyadora de les primàries de l’antimadurisme, i Henrique Capriles. Tot i així, l’abanderat de la Plataforma d’Unitat Democràtica (PUD) va guanyar una breu notorietat que el va col·locar en la mira del palau de Miraflores.
La intensitat d’aquesta aversió va créixer després del 28 de juliol, quan la PUD no només va rebutjar la victòria a les urnes de Nicolás Maduro, sinó que va atribuir al seu candidat un triomf folgat. La seva sortida del país després de les pressions judicials i l’amenaça latent de materialitzar una ordre de captura no només impacta en les files opositores, sinó que obliga els seus principals dirigents a articular una narrativa nova i alhora capaç de mitigar el desconcert i una nova onada de pessimisme a les seves files.
Machado ha sigut des de l’octubre la principal dirigent de l’antimadurisme. El creixement de la seva figura va venir de la mà d’una moderació de les seves posicions més inclinades cap a la dreta. La dirigent de Vente Venezuela es va veure obligada a donar una explicació de la petició d’asil del candidat: la seva vida, va dir, "corria perill". Però alhora es va veure obligada a remarcar que tot no estava perdut. "Una vegada més, es van equivocar. El seu intent de cop d’estat a la Sobirania Popular no es concretarà". En aquest sentit va profetitzar que el 10 de gener del 2025 no serà juramentat Maduro, sinó González Urrutia com a president i "comandant en cap de la Força Armada Nacional". Mentre ell es prepara a l’exterior, "jo ho continuaré fent aquí, amb vostès".
Notícies relacionadesNo es va atrevir a detenir-lo
Analistes consultats pel portal veneçolà Efecto Cocuyo coincideixen que l’oposició ha rebut un "cop anímic" que s’ha d’assimilar. "Un president electe a l’exili reforça la narrativa que el chavisme seguirà en el poder i que cada vegada hi ha menys possibilitats d’una transició política", va dir el politòleg Luis Rendueles. El consultor Ricardo Ríos va parlar de la derrota "més important" des del 28 de juliol. Amb tot, va remarcar que la derrota no és total: "El Govern no es va atrevir a arrestar González Urrutia. Va pressionar perquè marxés".
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034