Mèxic aprova la reforma que permet elegir els jutges per vot popular

El partit de López Obrador tira endavant el canvi constitucional amb el suport d’un trànsfuga / L’oposició veu en perill la independència judicial

Mèxic aprova la reforma que permet elegir els jutges per vot popular
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després d’unes 12 hores d’un intens debat, interromput per la irrupció de manifestants a la Cambra i un intent de l’oposició de prendre la tribuna, el Senat mexicà va aprovar en els primers minuts d’ahir la qüestionada reforma del Poder Judicial que a partir del 2025 permetrà elegir els jutges per vot popular.

La reforma proposada pel Govern del president sortint Andrés Manuel López Obrador, que implica esmenar la Constitució, va ser aprovada amb 86 vots a favor del governant Moviment Regeneració Nacional (Morena) i els seus aliats, els Partits del Treball (PT) i Verd Ecologista (PVEM), i 41 en contra dels partits d’oposició Acció Nacional (PA), Revolucionari Institucional (PRI) i Moviment Ciutadà (MC).

Després d’aquesta votació els senadors van iniciar el debat en el particular de 60 articles reservats en el dictamen de la reforma, que s’havien de discutir durant la matinada d’ahir. L’oficialisme buscarà ara replicar el mateix model de reforma en els congressos dels 32 estats de Mèxic.

Intensa jornada

En una sessió que va acabar a l’antiga seu del Senat mexicà, al Centre Històric de la capital, custodiada fortament per desenes d’agents de la policia, els senadors de Morena i aliats, juntament amb els opositors, van discutir àmpliament i fortament la polèmica reforma. A la supermajoria oficialista al Senat li faltava un vot per als 86 que exigeix la majoria qualificada, dues terceres parts de 128 senadors, però el senador opositor Miguel Ángel Yunes, del PA, hi va votar a favor i la reforma va poder tirar endavant.

La llarga jornada va ser interrompuda durant la tarda per un grup d’opositors a la reforma judicial que van irrompre entre agressions i empentes al Senat per intentar aturar l’aprovació del text, cosa que va obligar els legisladors a traslladar-se a l’antiga seu de la Cambra alta per continuar amb la seva sessió legislativa.

Els manifestants van accedir fins al ple del Senat, on van cridar consignes i van rebentar la sessió en curs, que va haver de traslladar-se a l’antiga seu d’aquesta Cambra, on també van mirar d’accedir i als voltants del qual van protagonitzar enfrontaments i escaramusses amb policies. El grup de manifestants es va identificar com a treballadors del Poder Judicial, els quals compleixen una aturada de tasques des de fa gairebé tres setmanes en protesta per la reforma.

Notícies relacionades

En un últim intent per frenar la discussió de la reforma judicial, els senadors del PRI, PA i MC van intentar prendre la tribuna del Senat, però els legisladors de Morena i aliats ho van impedir.

La reforma judicial, que també crea un òrgan disciplinari per vigilar les sentències que dictin, és vista pels detractors com un intent de vulnerar la independència judicial, la democràcia mexicana i la divisió de poders. Les crítiques no només venen de l’oposició mexicana, sinó d’organismes de l’ONU, associacions com Human Rights Watch, organitzacions internacionals d’advocats i els socis del tractat d’Amèrica del Nord, els Estats Units i el Canadà.