Conflicte a l’est d’Europa

Putin avisa l’OTAN que si Ucraïna usa els seus míssils entraran en guerra

El líder del Kremlin diu que autoritzar atacs en territori rus és una "participació directa"

Putin avisa l’OTAN que si Ucraïna usa els seus míssils entraran en guerra
2
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

El president de Rússia, Vladímir Putin, va llançar ahir una seriosa advertència a l’OTAN sobre l’autorització a Ucraïna de l’ús dels seus míssils de llarg abast per atacar objectius en territori rus i va remarcar que "canviaria de manera rellevant la naturalesa mateixa del conflicte". "No significarà altra cosa que la participació directa dels països de l’OTAN, dels EUA i dels països europeus en la guerra a Ucraïna" i, per tant, "això significarà que […] combaten contra Rússia", va manifestar el líder del Kremlin durant una intervenció a la televisió pública.

Des de Rússia se segueixen atentament les decisions dels països occidentals sobre l’ús del seu armament. El ministre d’Exteriors, Serguei Lavrov, va explicitar ahir la seva preocupació i va apuntar que la guerra, tal com s’està portant a terme, no hauria sigut possible "sense el subministrament en enormes quantitats d’armes, municions i equips militars occidentals". També va remarcar que segons ell Occident ja va aixecar el veto a atacar territori rus amb el seu armament, però "ara (els líders occidentals) intenten fer-ho més bonic, més decent, més elegant en l’espai públic".

El primer dels països que aquest mes de setembre ha autoritzat Ucraïna a atacar posicions dins de Rússia van ser els Països Baixos. Amsterdam va permetre dimarts passat que el seu armament s’utilitzés en territori rus, inclosos els caces de combat F-16, segons va declarar el ministre de Defensa neerlandès, Ruben Brekelmans.

Vistiplau de Starmer

Per la seva banda, el Regne Unit podria aixecar el veto al Govern de Volodímir Zelenski a utilitzar els míssils Storm Shadow per atacar posicions russes. Segons assenyala el diari The Guardian, que cita fonts de l’Executiu britànic, el Gabinet de Keir Starmer ja hi ha donat el seu vistiplau, tot i que no està previst que es faci públic de moment.

El primer ministre ucraïnès, Denís Xmihal, va publicar al seu compte de Facebook que el seu país estava "esperant permís del Regne Unit per atacar amb armes de llarg abast objectius militars en territori enemic". El post es va publicar just després de la visita a Kíiv de dimecres del ministre d’Exteriors britànic, David Lammy, i el secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken.

Per la seva banda, el representant nord-americà va semblar insinuar que el permís nord-americà a utilitzar el seu armament contra objectius en territori rus està per caure a l’argumentar que l’enviament de míssils balístics iranians a Rússia aquesta setmana ja és "una escalada important i perillosa", i al seu torn va demanar a la Xina no unir-se al "grup de renegats", en què inclou la mateixa Rússia, Corea del Nord i l’Iran. La visita conjunta dels dos dirigents a Kíiv va servir, a més, perquè anunciessin noves partides d’assistència a Ucraïna, 710 milions d’euros de Londres i partides per valor de 650 milions d’euros des de Washington.

Notícies relacionades

Fa temps que Ucraïna demana poder colpejar instal·lacions estratègiques en territori rus, com és el cas d’aeròdroms i centres de comandament. El mateix Zelenski va criticar les limitacions en l’ús d’armament occidental, i va assenyalar en el passat que això estava permetent al Kremlin "caçar ucraïnesos". "Hem de respondre. No entenen res més que la força", va declarar més recentment el líder ucraïnès.

Avui, el president dels EUA, Joe Biden, es reuneix amb el primer ministre britànic, Keir Starmer, a la Casa Blanca, amb la guerra a Ucraïna com un dels temes de l’agenda.