Les decisions de l’Executiu laborista

El Regne Unit demanarà un permís als ciutadans de la UE per entrar al país

El visat, que serà electrònic i costarà al voltant de 12 euros, es posarà en marxa a partir de l’abril que ve 

Els Vint-i-set exigiran als britànics una autorització semblant des de l’estiu

El Regne Unit demanarà un permís als ciutadans de la UE per entrar al país
2
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

El Regne Unit demanarà un permís electrònic als ciutadans dels països de la Unió Europea, a excepció d’Irlanda, per entrar al país a partir del 2 d’abril del 2025. El permís, batejat com a electronic travel authorisation (ETA), forma part dels plans del Govern britànic de digitalitzar el sistema de control de fronteres per "incrementar la seguretat i millorar l’experiència dels viatgers" i tindrà un cost de 10 lliures (uns 12 euros). El Regne Unit estableix així una igualtat de condicions amb la UE, que també exigirà als ciutadans britànics un permís semblant a partir de l’estiu que ve, tot i que el preu serà lleugerament inferior.

"L’expansió mundial de l’ETA demostra el nostre compromís de millorar la seguretat mitjançant noves tecnologies i la implantació d’un sistema d’immigració modern", va assegurar la secretària d’Estat d’Immigració i Ciutadania, Seema Malhotra, a través d’un comunicat. El Ministeri de l’Interior britànic assegura que l’ETA estarà vinculada digitalment al passaport del viatger i garantirà la realització de controls de seguretat més rigorosos abans que les persones iniciïn el seu viatge al Regne Unit, amb l’objectiu d’"evitar un abús del sistema d’immigració". El sistema és similar al que utilitzen els Estats Units per a ciutadans de tercers països, entre els quals hi ha els de la UE.

En el cas del Regne Unit, el permís permetrà estades al país de fins a sis mesos per a un període de dos anys o fins a la data de caducitat del passaport, en cas que aquesta sigui anterior als dos anys. Aquest sistema ja estava en vigor per als països del Golf, entre els quals l’Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units i Qatar, i a partir del 8 de gener també serà necessari per a prop de 50 països extracomunitaris, entre els quals Austràlia, el Canadà i el Japó. Els últims a necessitar l’ETA per entrar com a turistes al Regne Unit seran els ciutadans dels vint-i-set països membres de la UE, que podran començar a sol·licitar-la a partir del 5 de març de l’any vinent.

El permís també serà necessari per als viatgers que utilitzin aeroports britànics com a llocs de trànsit cap a les seves destinacions. Una cosa que ha provocat la preocupació dels principals gestors aeroportuaris, entre els quals l’aeroport de Heathrow a Londres, que va alertar l’agost passat de la pèrdua de 90.000 passatgers en trànsit procedents dels països del Golf després de l’entrada en vigor de l’ETA.

Notícies relacionades

Impacte significatiu

El Govern britànic afirma, no obstant, que el sistema no tindrà un impacte significatiu en les arribades de passatgers. "La digitalització facilita el pas per la frontera de milions de persones cada any, inclosos els visitants que rebem al Regne Unit i que, segons les previsions, aportaran més de 32.000 milions de lliures a la nostra economia turística aquest any", va afegir Malhotra. L’Executiu assegura que està col·laborant estretament amb les companyies aèries, marítimes i ferroviàries de tot el món, que considera "crucials per garantir una aplicació sense problemes del nostre programa de digitalització".