Starmer promet reformar el servei de salut després d’anys d’austeritat

El ‘premier’ carrega contra els conservadors arran d’un informe que atribueix 14.000 morts anuals a la situació crítica de la sanitat

Starmer promet reformar el servei de salut després d’anys d’austeritat

ISABEL INFANTES / AP

1
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

El primer ministre britànic, Keir Starmer, es va comprometre ahir a reformar el Servei Nacional de Salut (NHS) després d’anys de polítiques d’austeritat i de males decisions per part dels anteriors governs conservadors. Un pla que pretén implementar en els pròxims 10 anys i que inclou mesures per alleujar l’enorme càrrega de treball dels professionals sanitaris i reduir les llargues llistes d’espera. L’anunci de Starmer es va produir hores després de la publicació d’un informe que apunta al fet que la situació crítica de la sanitat pública ha provocat 14.000 morts a l’any i ha frenat els diagnòstics de malalties com el càncer. "És una cosa imperdonable, la gent té dret a estar enfadada", va assegurar Starmer.

L’informe, comandat per Ara Darzi, exministre de Sanitat en el Govern de Gordon Brown i actual membre independent de la Cambra dels Lords, atribueix la delicada situació a l’NHS a tres factors principals: les polítiques d’austeritat implementades pel Govern conservador de David Cameron, la reforma integral del servei de salut impulsada pel ministre de Cameron Andrew Lansley i la pandèmia de la covid. Unes conclusions que Starmer va aprofitar per carregar amb duresa contra el Partit Conservador. "La dècada del 2010 va ser una dècada perduda per a l’NHS. Una dècada en què els conservadors van deixar el servei incapacitat i sense la preparació necessària per afrontar els reptes del futur", va assegurar.

Digitalització i prevenció

Notícies relacionades

El primer ministre va reconèixer que la situació de la sanitat pública no és sostenible a llarg termini –amb una població cada vegada més envellida– i va prometre reformes per millorar la productivitat dels treballadors. Una productivitat que, segons l’informe, s’ha vist reduïda en els últims anys malgrat l’augment de les contractacions de personal. El Govern preveu aprofitar al màxim els recursos disponibles amb la digitalització del servei i amb la desviació dels serveis de cures a centres comunitaris per alliberar llits als hospitals. Una altra de les prioritats és la prevenció, especialment entre els més joves, amb mesures com la prohibició de la publicitat de begudes i aliments poc saludables en horari infantil.

El Govern laborista és conscient de la necessitat de llançar un missatge de fermesa i responsabilitat davant una ciutadania que situa la millora de la sanitat pública com una de les seves principals prioritats.

Temes:

Govern Arran