El chavisme deté dos espanyols per un suposat pla contra Maduro

Segons Caracas, es tractaria de dos ciutadans "vinculats al Centre Nacional d’Intel·ligència", cosa que el Govern espanyol ha negat

El chavisme deté dos espanyols per un suposat pla contra Maduro
4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El ministre d’Interior i Justícia de Veneçuela, Diosdado Cabello, va anunciar ahir la detenció de dos ciutadans espanyols, Andrés Martínez Adasne i José María Basoa, dos nord-americans i un txec, presumptament implicats en un complot que tenia per objectiu portar a terme actes "terroristes" per "desestabilitzar" el país. Es tractaria, sempre segons el relat d’un dels homes forts del madurisme, de dos ciutadans "vinculats al Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI)". Els arrestos van tenir lloc a Puerto Ayacucho, la capital de l’estat de l’Amazones, a uns 700 quilòmetres de Caracas.

Els dos espanyols detinguts no pertanyen als serveis d’Intel·ligència espanyols, van assegurar fonts governamentals a Europa Press. Altres fonts del Ministeri d’Afers Estrangers van aclarir al seu torn que l’ambaixada a Caracas va enviar una nota verbal al Govern veneçolà "per demanar l’accés als detinguts, a fi de verificar-ne les identitats i la nacionalitat".

Cabello és especialista a llançar des de les pantalles bombes de fum que després es dissipen o queden en l’oblit per la seva inconsistència. La seva arribada a la cúpula que controla les forces de seguretat té lloc en moments d’un enduriment cap a l’oposició que ha rebutjat el resultat electoral i considera que el guanyador dels comicis és Edmundo González Urrutia, obligat a marxar a l’exili. El ministre va dir de primer moment que la policia es va apoderar de més de 400 armes i passaports que van ser exhibits durant la retransmissió televisiva. Alguns dels capturats, va afirmar, buscaven portar a Veneçuela "un grup de mercenaris" per tal d’assassinar el president Nicolás Maduro i altres dirigents del Govern.

D’acord amb el ministre, als telèfons de les persones arrestades van trobar informació sobre els seus contactes amb una "dirigent" regional de Vente Venezuela (VV), el partit de la dirigent de dretes María Corina Machado. Els suposats conjurats pregunten a una dirigent de segona línia "com fan per comprar explosius" i per "contactar grups que volguessin fer algun treball especial". Al seu torn, Cabello va afirmar que darrere del tràfic d’armes hi ha l’excomissari de la Policia de Caracas Iván Simonovis, també relacionat amb els sectors més durs de l’oposició.

Veneçuela, va afegir Cabello, es troba "sota setge constant de l’imperialisme amb els seus aliats, que no tenen escrúpols de cap naturalesa i l’Estat veneçolà ha tingut l’obligació de prendre les decisions per defensar-se". Per això també va apuntar contra l’Administració de Joe Biden i li va demanar que aclareixi la seva responsabilitat en aquest episodi.

L’anunci es coneix en un moment de fricció en les relacions diplomàtiques entre Veneçuela i Espanya. Cabello va aparèixer davant les càmeres precedit per una sèrie de fets: el ministre d’Exteriors Yván Gil va cridar a consultes la seva ambaixadora a Madrid, Gladys Gutiérrez, i, a més, va convocar divendres passat l’ambaixador espanyol a Caracas, Ramón Santos, per advertir-lo que el Palau de Miraflores no permetrà "cap acció injerencista per part del Govern d’Espanya en assumptes que són de competència exclusiva dels veneçolans i veneçolanes".

La tensió es va incrementar per una combinació de fets convergents: l’exili del candidat presidencial de l’oposició, Edmundo Gutiérez Urrutia, seguit de la comanda del Congrés de Diputats al cap de Govern, Pedro Sánchez, perquè el reconegui com a guanyador dels comicis i, després, la trobada entre tots dos sense que s’avancés en la direcció sol·licitada per la legislatura. No és aliena a aquesta situació la proposta del president de l’Assemblea Nacional (AN), Jorge Rodríguez, de trencar "immediatament" totes les "relacions diplomàtiques, comercials i consulars" amb Espanya.

Aliances amb Repsol

Com si es tractés d’una realitat paral·lela, mentre el cap parlamentari insta "que se’n vagin tots els representants del Govern espanyol, que s’acabin aquests vols", la seva germana, la ministra del Petroli, Delcy Rodríguez, es va reunir ahir amb el director de la unitat de Negocis de Repsol, Luis Antonio García Sánchez, per discutir "aliances estratègiques".

Notícies relacionades

La ministra es va col·locar d’aquesta manera a una distància destacada de Cabello. "El nostre país continua avançant en els seus plans de cooperació energètica i en les aliances amb empreses que, com Repsol, confien i inverteixen en la primera reserva petrolera del món". El canal estatal VTV va parlar fins i tot de la "sinergia" entre el Govern i Repsol.

Espanya ha quadruplicat les seves importacions de petroli veneçolà després de la invasió russa a Ucraïna i com a conseqüència de la flexibilització de les sancions de Washington contra Caracas abans de les eleccions que van habilitar Chevron i altres companyies a extreure cru. Els especialistes en temes relacionats amb el mercat del cru assenyalen que tant Repsol com altres empreses europees, Eni i Maurel & Prom, estan pendents dels pròxims moviments dels Estats Units, que, després de sancionar 16 funcionaris electorals i judicials veneçolans, van insinuar la possibilitat de tornar a la situació anterior i reactivar les seves mesures.