Arsenal atòmic de Pyongyang
Corea del Nord ensenya per primer cop les plantes per enriquir urani
Unes fotos oficials mostren la visita de Kim a la joia de la corona del seu programa nuclear
La informació més fidedigna d’una planta nord-coreana per enriquir urani fins ahir era l’entusiasta descripció de Siegfried Hecker, exdirector del Laboratori Nuclear Los Alamos, del complex de Yongbyon. "En lloc de les desenes de màquines que esperàvem, vam veure una planta moderna i neta amb més de 1.000 centrifugadores, perfectament alineades", va lloar. El centre de control, va afegir, era tan "increïblement modern" que podria passar per nord-americà. Va ser el 2010, tot just quatre anys després del seu primer assaig nuclear nord-coreà.
Catorze anys i cinc assajos després, Pyongyang ha mostrat al món la joia de la corona del seu programa nuclear sense filtres ni intermediaris. Diverses fotografies il·lustren el reportatge de l’agència oficial KCNA sobre el passeig de Kim Jong-un entre desenes de centrifugadores, tan perfectament alineades com aquelles, en una planta igualment moderna i neta. La KCNA aclareix que Kim, secundat per soldats i científics, es va sentir "poderós" després de supervisar la sala de control i ser informat del ritme de producció del material que alimenta les bombes nuclears. La tercera baula de la dinastia va demanar "més centrifugadores per incrementar exponencialment el nombre d’armes nuclears per a l’autodefensa" que fixa l’estratègia del partit. No hi ha xifres oficials sobre el seu arsenal, però els experts internacionals parlen d’una cinquantena de bombes i material suficient per a 40 més. La KCNA no especifica quina de les diverses plantes nord-coreanes per enriquir urani va visitar Kim.
El país acaba de patir tempestes que han arruïnat collites i causat un nombre indeterminat de víctimes (entre elles, alguns responsables executats per la seva presumpta ineptitud), però la febril activitat militar del seu líder monopolitza l’atenció mediàtica. També ahir els mitjans informaven de la supervisió del mariscal del llançament de míssils tàctics i de la seva visita a una base d’entrenament de les Forces Especials.
Les al·lusions de Kim al poder destructiu del seu arsenal nuclear s’han multiplicat en les últimes setmanes. No hi ha diàleg amb Washington ni se n’espera, les friccions són quotidianes amb el Govern de Seül i la comunitat internacional acusa Pyongyang de subministrar armes a Rússia en la seva guerra contra Ucraïna. És l’ecosistema idoni perquè el seu programa militar creixi.
Els nord-coreòlegs, aquest gremi que estudia el país més enigmàtic, debatien ahir sobre les raons de la impúdica exposició d’unes instal·lacions que violen diverses resolucions de l’ONU. La principal és reafirmar el seu compromís nuclear, opina Ramón Pacheco, professor de Relacions Internacionals del King College de Londres i expert en Corea del Nord. "Li està dient al món, i especialment als EUA, que han de tractar-la com una potència nuclear i que no es poden enganyar pensant que aturarà el seu programa a canvi de l’aixecament de sancions o relacions diplomàtiques amb Washington, Seül o Tòquio", assenyala.
Campanya electoral dels EUA
És costum que la diplomàcia nord-coreana afini tant el missatge com el moment i no sembla casual que arribi durant la campanya electoral nord-americana. A Donald Trump, prossegueix Pacheco, li està comunicant que el seu programa nuclear segueix endavant i que haurà de tornar a la taula. A Kamala Harris, li recorda el fracàs de l’estratègia de tots els presidents demòcrates que van deixar via lliure a Pyongyang perquè avancés amb el seu programa militar.
Notícies relacionadesLa doctrina demòcrata amb Pyongyang, depurada per Barack Obama, entén que negociar amb Pyongyang suposa premiar els seus excessos. Trump la va corregir quan Corea del Nord va perfeccionar els míssils intercontinentals, amb presumpta capacitat de colpejar els EUA. Hanoi i Singapur van ser els escenaris de dues històriques cimeres presidencials que van fracassar perquè a Trump li van interessar més les fotos per a l’hemeroteca que pactar un full de ruta viable per a la desnuclearització nord-coreana.
El context geopolític agitat afavoreix Pyongyang. Ha recuperat els suports de Pequín i Moscou que anys enrere va perdre després d’encadenar barbàries misilístiques i nuclears. "Ara sap que la Xina i Rússia vetaran qualsevol sanció al Consell de Seguretat de les Nacions Unides", afirma Pacheco.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia