Els expresidents Rajoy i González s’entrevisten amb el líder opositor

Feijóo, de viatge a Grècia, no va ser present en la primera foto del polític veneçolà amb un membre del PP després de la seva arribada a Espanya

Els expresidents Rajoy i González s’entrevisten amb el líder opositor
3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El PP va distribuir ahir imatges de la reunió que l’expresident del Govern Mariano Rajoy va tenir al matí amb Edmundo González, candidat de l’oposició veneçolana, a qui Espanya dona asil des de diumenge. L’opositor a Nicolás Maduro es va reunir després amb el també expresident Felipe González.

Els expresidents Rajoy i González s’entrevisten amb el líder opositor /

La trobada amb Rajoy es va produir al despatx que té al centre de Madrid com a excap de l’Executiu. La reunió és la primera entre un polític del PP amb Edmundo González, que dijous es va veure amb Pedro Sánchez a la Moncloa. Fonts del partit conservador apunten que membres de l’oposició veneçolana els han explicat que Sánchez havia prohibit al polític veneçolà aparèixer amb cap polític del PP abans d’anar a la Moncloa.

Al líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, li era impossible rebre ahir González perquè era a Grècia en una visita per conèixer de primera mà la situació que viu aquest país davant l’arribada d’immigrants irregulars. Davant aquest impediment, la direcció del PP va decidir que fos Rajoy el que mostrés a González el suport de la formació. Per ara, segons fonts de Génova, no hi ha cap previsió que Feijóo es reuneixi amb González en els pròxims dies.

Edmundo González es va veure després amb l’expresident Felipe González (PSOE). Tots dos es van conèixer a Ginebra el 1975, quan l’espanyol estava en la clandestinitat. La fundació de Felipe González va informar de la reunió en una nota de premsa en què es parla de l’asilat com a "president electe de Veneçuela", una expressió que de moment el Govern espanyol no vol utilitzar, però que el PP sí que defensa. De fet, els populars van impulsar dimecres al Congrés una iniciativa simbòlica, sense conseqüències jurídiques, per reconèixer el líder opositor com a "president electe" de Veneçuela, una cosa que Feijóo, segons va dir a Atenes, espera que es repeteixi la setmana vinent al Parlament europeu.

L’Executiu de Sánchez defensa no arribar tan lluny per ara per facilitar les discretes negociacions que s’estan donant entre el règim de Maduro i l’oposició, per encaminar Veneçuela cap a una transició. La relació entre els governs s’ha tensionat després que la ministra de Defensa, Margarita Robles, qualifiqués de "dictadura" el règim veneçolà.

"Sánchez no és lliure"

Segons Esteban González Pons, vicesecretari d’institucional del PP i també eurodiputat, la ministra Robles va dir "la veritat" al qualificar de "dictadura" Veneçuela. "Pedro Sánchez no sap, no vol o no és lliure" per fer el mateix, va dir des d’Atenes, on era amb Feijóo. "[El president del Govern] està posant draps calents als criminals i amb això creu que es portaran bé, no és veritat. El Govern que no respecta la llibertat no la respectarà en cap cas", va reblar.

Notícies relacionades

Pons va criticar que el Govern de Sánchez retirés l’ambaixador de l’Argentina, que "és una democràcia", i "el mantingui a Veneçuela, que és una dictadura". "Ha arribat l’hora de normalitzar les relacions amb l’Argentina i normalitzar-les amb Israel, que són democràcies, i posar el règim veneçolà on es mereix, que és, com ha dit Robles, una dictadura", va reclamar.

Aquests últims mesos, l’ambaixadora espanyola a Tel Aviv va ser convocada pel Govern israelià en diverses ocasions i Albares també li va trucar a Madrid per comentar les relacions entre els dos països, però Espanya no va arribar a retirar a la seva principal representant diplomàtica aquests últims mesos de tensió per la guerra de Gaza.