Les inundacions a Europa causen almenys set morts

La tempesta Boris deixa una gran devastació i milers d’evacuats en cinc països

Les inundacions a Europa causen almenys set morts
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La tempesta Boris ha deixat almenys set morts, diversos desapareguts, milers d’evacuats i una gran devastació en cinc països d’Europa central i oriental. Les pluges torrencials i les inundacions van afectar la República Txeca, Eslovàquia, Polònia, Àustria i Romania. Després de la mort de quatre persones dissabte al sud-est de Romania, Boris va segar ahir una altra vida al país. A més, una persona va morir ofegada a Polònia i un bomber va morir a Àustria en una operació de rescat. Quatre persones més estan desaparegudes a la República Txeca, informa Efe.

Les impressionants imatges de les inundacions preses per fotògrafs mostren barris sencers inundats, carrers submergits en aigua i residents rescatats. La tempesta va provocar talls d’energia en diversos països, interrupcions en la xarxa de transport i evacuacions massives d’habitants.

A la localitat de Pechea, a la regió de Galati, Sofia Basalic, de 60 anys, ho va perdre tot. "L’aigua va entrar a la casa, va fer caure les parets, tot. Es va emportar les gallines, els conills... Tot. Es va emportar l’estufa, la rentadora, la nevera... No em queda res", assegurava.

Milers de persones van ser evacuades i les operacions continuaven ahir a Polònia i a la República Txeca, on milers de cases no tenien electricitat. A la República Txeca, la situació és especialment greu al nord-est del país, on gran part de la ciutat d’Opava ha sigut evacuada a causa del desbordament del riu homònim.

Àustria va declarar ahir zona catastròfica l’estat federat de Baixa Àustria, el més gran i poblat del país, forçant l’evacuació de milers de persones i causant la mort d’un bomber. "Insto tots els habitants de Baixa Àustria en les regions afectades que es preparin per a més pluges i inundacions, que es mantinguin alerta i segueixin les instruccions dels serveis d’emergència. Esperem precipitacions de dimensions històriques", va advertir la governadora de Baixa Àustria, Johanna Mikl-Leitner.

A Waldviertel, a uns 120 quilòmetres al nord-oest de Viena, les autoritats esperen la "inundació del segle", ja que preveuen que el riu Kamp, afluent del Danubi, superarà els nivells registrats en els últims 100 anys i provocarà el desbordament de l’embassament d’Ottenstein. Més de 4.500 bombers continuen les operacions de rescat en edificis i vehicles atrapats sota l’aigua, a més de tasques de neteja en tot l’estat de Baixa Àustria, que envolta la capital, Viena, i en el qual viuen prop de dos milions de persones.

Carreteres inaccessibles

Notícies relacionades

A més, diverses carreteres van quedar inaccessibles a causa dels forts corrents d’aigua i la caiguda d’arbres, sobretot a la zona central de l’estat, a les localitats de Melk, St. Pölten i Tulln, on també es va activar l’alerta de Defensa Civil.

A Viena es van registrar més de 1.100 operacions del cos de bombers relacionades amb ràfegues de vent i inundacions en soterranis i en cases a l’oest de la ciutat. A causa de les constants precipitacions des de divendres, diverses línies de metro de la capital van ser parcialment suspeses.