Medvédev adverteix que la paciència de Moscou "s’està acabant"

Medvédev adverteix que la paciència de Moscou "s’està acabant"

EKATERINA SHTUKINA / POOL

1
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

"Aquests pomposos anglosaxons no volen admetre una cosa: la paciència pot acabar-se" va advertir Dmitri Medvédev. Ni tan sols el dia del seu propi aniversari va rebaixar el to a les xarxes socials l’actual vicepresident del Consell de Seguretat rus, on va apuntar que tot i que els líders occidentals creuen que Rússia "no necessita una guerra nuclear" ni una "apocalipsi", alguna gota podria arribar a fer vessar el vas de Moscou. El missatge, publicat a la xarxa russa Vkontakte, suggereix que potser algun dia els líders occidentals veuen, amb sorpresa, que hi ha "cendres candents a la ciutat mare de Rússia", és a dir, a Kíiv, la capital ucraïnesa.

Notícies relacionades

La ciutat va ser fa temps la base per a la Rus de Kíev i per això té un rol especial per al nacionalisme rus que no perdona que la localitat que considera l’origen de l’Estat rus primigeni no vulgui seguir sota l’òrbita de Moscou. El to dur de l’expresident respon també al permís que alguns estats occidentals van donar o tenen al cap concedir a Kíiv per utilitzar les seves armes contra objectius estratègics dins de la mateixa Rússia, lluny del front. El primer va ser els Països Baixos, que va donar llum verda també a l’ús dels seus caces F-16. Segons va publicar The Guardian, Londres ja hauria pres la mateixa decisió, tot i que no van confirmar públicament si s’hauria autoritzat Kíiv a utilitzar els míssils Storm Shadow.

El mateix president rus Vladímir Putin ja va parlar sobre aquestes concessions a Ucraïna dijous passat, quan va advertir a l’OTAN que l’autorització per utilitzar armament occidental contra territori rus "canviaria significativament la naturalesa mateixa del conflicte". Putin va assenyalar des de la televisió pública que aquest permís no significarà sinó "la participació directa de l’OTAN, dels EUA i dels països europeus en la guerra d’Ucraïna". En repetides ocasions Moscou ha titllat Occident de ser còmplice en el conflicte.