Tardor a Ucraïna

Tardor a Ucraïna

TING SHEN / CONTACTO / EUROPA PRESS

1
Es llegeix en minuts
Rafael Vilasanjuan

Amb la guerra a Ucraïna enquistada, el conflicte s’obre a un nou dilema: ¿es permetrà a l’exèrcit de Zelenski utilitzar míssils europeus de llarg abast per atacar territori rus? I, si és així, ¿què farà Putin? De moment, la possibilitat d’un nou escenari avança. La visita del primer ministre britànic, Keir Starmer, a Washington per convèncer Joe Biden que ha arribat l’hora de llançar la resta no s’ha traduït en l’anunci d’una nova estratègia que ampliaria el conflicte. Però, per si de cas, Vladímir Putin i els seus portaveus anuncien que això suposaria l’entrada de l’OTAN en una guerra contra una potència nuclear. ¿Tanta importància tenen els míssils en mans d’Ucraïna? Sens dubte suposaria un canvi estratègic en la guerra. És l’única possibilitat que té Ucraïna d’atacar les bases des d’on es dirigeixen les operacions russes i des d’on es llancen la majoria dels atacs amb obusos i míssils. Zelenski sap que en un conflicte no n’hi ha prou només amb aturar les fletxes enemigues: si es vol frenar l’escalada, han d’anul·lar l’arquer.

Notícies relacionades

Rússia té sistemes de defensa per evitar molts dels efectes d’aquests míssils, però per a ells canviaria la guerra si han de dedicar-se a protegir les seves bases a la rereguarda, perquè llavors trencaria el cordó umbilical amb el front i perdrien el contacte amb les províncies de l’est. D’aquí ve l’amenaça.

La guerra està enquistada amb avenços efímers en el terreny gràcies a l’artilleria i els tancs, però la seva eficàcia és limitada i cau quan comença el fred i s’enfanga el terreny. No sabem si els míssils europeus contribuiran a enfortir Ucraïna o a estendre el conflicte. El lideratge britànic intentarà convèncer els socis que la millor estratègia per defensar Ucraïna és fer un pas endavant. La decisió que pot canviar el conflicte s’acordarà en les reunions paral·leles de l’assemblea general de l’ONU la setmana vinent, quan comenci la tardor.

Temes:

OTAN Joe Biden