Espanya rebutja "rotundament" l’acusació de desestabilitzar Veneçuela

Els familiars dels dos espanyols detinguts dissabte asseguren que feia més de 10 dies que estaven desapareguts i van presentar una denúncia a Bilbao davant l’Ertzaintza dilluns passat

Captura de pantalla de una transmisión del canal de televisión estatal Venezolana de Televisión (VTV), donde se observan a los ciudadanos españoles Andrés Martínez Adasne (i) y José María Basoa (d) sosteniendo una hoja con sus datos de identificación, en Caracas (Venezuela)

Captura de pantalla de una transmisión del canal de televisión estatal Venezolana de Televisión (VTV), donde se observan a los ciudadanos españoles Andrés Martínez Adasne (i) y José María Basoa (d) sosteniendo una hoja con sus datos de identificación, en Caracas (Venezuela) / EFE/ Venezolana de Televisión

3
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

Familiars dels dos espanyols que es troben detinguts a Veneçuela, naturals de Bilbao, van presentar el 9 de setembre una denúncia davant l’Ertzaintza per denunciar la seva desaparició. Els van perdre la pista el 2 de setembre, quan van ser vistos per última vegada a Inírida, Colòmbia, rumb a Puerto Ayacucho, Veneçuela. Van advertir de la falta de notícies sobre tots dos tant a la policia basca com a les xarxes socials. Així ho van relatar els seus familiars des de Bilbao, segons recull Europa Press, després que el ministre de l’Interior i Justícia de Veneçuela, Diosdado Cabello, anunciés dissabte la detenció de dos ciutadans espanyols, Andrés Martínez Adasne i José María Basoa, acusats de participar en un operatiu per desestabilitzar políticament Veneçuela, cosa que Espanya rebutja "rotundament".

Segons les famílies, els dos bascos van agafar un vol de Madrid a Caracas el 17 d’agost, on van llogar un vehicle que havien d’haver tornat el 5 de setembre, però no ho van fer. El 31 d’agost haurien sortit en llanxa des de Puerto Ayacucho cap a Colòmbia i aquest diumenge haurien d’haver agafat un vol de tornada a Madrid. No obstant, els dos espanyols van ser detinguts. Segons el ministre de l’Interior de Veneçuela per estar –juntament amb dos nord-americans i un txec que també van ser detinguts– presumptament implicats en un complot que tenia per objectiu portar a terme actes "terroristes" per "desestabilitzar" el país.

Es tractaria, sempre segons el relat d’un dels homes forts del madurisme, de la detenció de dos ciutadans "vinculats al Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI)". Els arrestos van tenir lloc a Puerto Ayacucho, la capital de l’estat de l’Amazones, a uns 700 quilòmetres de Caracas.

No obstant, després de conèixer-se aquesta situació, el Govern espanyol va reaccionar per descartar cap relació d’aquestes persones amb els serveis secrets espanyols: "Espanya desmenteix i rebutja rotundament qualsevol insinuació d’estar implicada en una operació de desestabilització política a Veneçuela".

Amb aquesta contundència van respondre des del Govern espanyol a les contínues acusacions des del règim de Nicolás Maduro. Segons traslladen fonts oficials d’Exteriors, el Govern que presideix Pedro Sánchez "ha constatat que els detinguts no formen part del CNI ni de cap altre organisme estatal".

No obstant, l’ambaixada espanyola a Caracas va enviar una nota verbal al Govern de Veneçuela demanant l’accés als detinguts –es desconeix si van poder veure’ls– a fi de verificar les seves identitats i la seva nacionalitat. I si fossin verificades, saber de què se’ls acusa exactament i aconseguir que puguin rebre tota l’assistència necessària.

Des d’Exteriors es va assegurar igualment que l’ambaixada vetllarà en tot moment per "la protecció i els drets de qualsevol espanyol detingut a Veneçuela". Aquestes fonts van afegir que "Espanya defensa una solució democràtica i pacífica a la situació a Veneçuela".

Versions oposades

Després de la denúncia dels familiars dels dos espanyols detinguts davant l’Ertzaintza el 9 de setembre, el departament basc de Seguretat va confirmar que tots dos es trobaven arrestats a Veneçuela, circumstància que es va traslladar a les famílies, segons Europa Press.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el ministre de l’Interior veneçolà va assegurar que els 14 detinguts participaven en una "operació de desestabilització" que va relacionar amb la dirigent opositora veneçolana María Corina Machado. A més, estaria encapçalant l’operació l’Agència Central d’Intel·ligència dels Estats Units (CIA) i també el CNI espanyol, sempre segons la denúncia de les autoritats veneçolanes.

"La CIA està al capdavant d’aquesta operació. I l’altra, que tampoc ens estranya, és el Centre Nacional d’Intel·ligència d’Espanya. Aquests dos capturats així ho diuen, fins i tot parlen d’un grup de mercenaris que estan buscant per portar-los a Veneçuela, amb objectius diferents", va afirmar Cabello.