Maduro acusa els dos espanyols detinguts de "mercenaris i terroristes"

El president de Veneçuela afirma que els dos arrestats formaven part d’un suposat pla contra el madurisme / El ministre de l’Interior del país caribeny afirma que el CNI "depèn de la CIA"

Maduro acusa els dos espanyols detinguts de "mercenaris i terroristes"
3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Veneçuela va insistir a qualificar de "mercenaris" els espanyols Andrés Martínez Adasme, de 32 anys, i José María Basoa Valdovinos, arrestats el cap de setmana passat a 700 quilòmetres de Caracas. El mateix president Nicolás Maduro va portar la veu cantant en afirmació i els va qualificar de "turistes pacífics que venien a posar bombes i a matar". Maduro va parlar després que el Ministeri d’Afers Exteriors espanyol fes pública la reclamació a les autoritats veneçolanes perquè aportin "informació oficial i verificada" sobre Martínez Adasme i María Basoa, així com que s’expliquin els càrrecs de què se’ls acusa".

El mandatari es va presentar en el seu programa televisiu Maduro+ amb el ministre de l’Interior, Justícia i Pau, Diosdado Cabello, que es va posar al capdavant de la política d’enduriment davant l’oposició. Segons el president, "la reacció immediata en els mitjans espanyols va ser defensiva" i, "de manera sorprenent, ja estaven preparats per treure el seu relat" de refutació a les autoritats veneçolanes. Han tingut "un relat per conspirar i un altre quan cauen per victimitzar els assassins. Ja tenien uns àudios suposadament dels progenitors d’aquests terroristes que estaven de vacances".

"Han confessat"

Ara, va afegir amb ironia, "resulta que eren uns bons nois que estaven passejant i que van ser capturats per la dictadura veneçolana". No obstant, "la intel·ligència veneçolana va descobrir el pla, els capturats han confessat, tenim plena prova, tot confirma el que estem denunciant".

Cabello va assegurar que l’hotel on es van allotjar els espanyols a Colòmbia va ser gestionat per un veneçolà implicat en un assassinat a l’estat de Zulia. El ministre va descartar que tots dos estiguessin de vacances. "A Europa van acabar fa estona. Difícil és que les agafessin al setembre".

Cabello va dir que li cridava l’atenció que el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) d’Espanya "entri en operacions contra Veneçuela". L’home que és considerat el "número dos" del madurisme va qualificar el CNI d’"un ens autònom del Govern espanyol que depèn de la CIA i les seves instruccions". Un dels "plans" dels arrestats, va afirmar el ministre, "era l’assassinat d’una alcaldessa a l’estat de Bolívar". Ells, va dir, estaven en comunicació "amb un senyor a qui anomenen de manera afectuosa Jan, que és casualment el nom del txec detingut, part d’un grup de mercenaris A-Z que funciona a Europa". Alhora, Cabello va afirmar que el CNI "ha repartit tasques a Veneçuela" i "va donar a uns mercenaris francesos" la tasca de "la presa de l’aeroport internacional de Maiquetía".

L’aparició de Maduro i Cabello a la televisió estatal dilluns a la nit (matinada espanyola) va ser precedida pel nou requeriment a Madrid de Sánchez al palau de Miraflores perquè publiqui les actes dels comicis que el Consell Nacional Electoral (CNE) encara s’absté de mostrar malgrat un dictamen del Tribunal Suprem de Justícia (TSJ), quan va validar la victòria de Maduro que l’oposició impugna. Una verificació "imparcial" permetrà ratificar els resultats que s’han donat per certs.

Antecedents

Notícies relacionades

L’arrest dels ciutadans espanyols té una altra sèrie de successos que la precedeixen: l’exili a Madrid del candidat opositor, Edmundo González Urrutia, la petició del legislatiu a Sánchez perquè el declari president electe, així com les sancions nord-americanes a 16 funcionaris electorals, judicials i policials involucrats, segons Washington, en el "frau electoral" que va consagrar Maduro i la repressió a les protestes de carrer contra els resultats.

Per a Maduro les situacions de tensió amb Espanya i els Estats Units convergeixen en un mateix punt. Es tracta d’"imposar un model colonial" a Veneçuela.

Temes:

Intel CNI