El tirador és un votant penedit del magnat

Ryan Wesley Routh advocava per "deixar en cendres el Kremlin" i va mirar d’allistar soldats afganesos per lluitar amb Ucraïna

El tirador és un votant  penedit del magnat
3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Ryan Wesley Routh, el presumpte autor del segon intent d’assassinat contra Donald Trump, diumenge, que va ser detingut uns 45 minuts després de ser localitzat a prop del camp de golf de l’expresident a West Palm Beach (Florida), va ser imputat ahir amb dos càrrecs federals. Es tracta de moment de dos càrrecs vinculats a l’arma que anava a fer servir, un rifle tipus SKS amb mira telescòpica, que no podia tenir legalment al ser un delinqüent condemnat per altres delictes i del qual va alterar el número de sèrie. S’anticipa que més endavant s’hi sumaran altres càrrecs per l’intent d’assassinat.

Routh és un home blanc de 58 anys, originari de Carolina del Nord, que ara vivia a Hawaii. En el passat va ser treballador de la construcció i, a través de la seva activitat en xarxes socials i per diverses entrevistes que va fer amb mitjans, se sap que s’oposava de manera vehement a la invasió russa d’Ucraïna. També havia sigut crític amb Trump.

En un missatge a Twitter el 2020, per exemple, va dir haver votat el 2016 el republicà, però va parlar d’ell com "una gran decepció". "Està empitjorant i me n’alegraré quan se n’hagi anat", va escriure, i va insultar el llavors president com a "retardat". El 2019 va donar 140 dòlars al grup Act Blue, que ajuda causes progressistes.

Després del primer atemptat fallit contra Trump, fa poc més de dos mesos en un míting a Butler (Pensilvània), Routh va escriure a X animant el president Joe Biden i la vicepresidenta Kamala Harris a visitar els ferits i a acudir al funeral del bomber que va morir en aquell atac. "Trump mai ho faria, mostrin al món el que fan els veritables líders", va escriure.

Uns mesos abans, a l’abril, i etiquetant el compte presidencial de Biden, Routh també havia atacat Trump, dient que la seva campanya no hauria de respondre a les sigles de Fer Amèrica Gran de Nou (MAGA) sinó "fer els nord-americans esclaus".

També en missatges en xarxes socials Routh havia expressat les seves posicions sobre la guerra d’Ucraïna. A X el 2022, per exemple, va advocar per "deixar en cendres el Kremlin" i es va oferir voluntari per combatre al costat de Kíiv i lluitar i morir. En altres missatges a Facebook, el 2023, va animar combatents estrangers a lluitar en aquest conflicte i va mirar d’allistar soldats afganesos, presentant-se com un suposat enllaç no oficial amb el Govern de Kíiv.

Aquell mateix any va ser entrevistat per The New York Times com a part d’un article en què el rotatiu va parlar amb nord-americans voluntaris per combatre a Ucraïna contra Rússia. Tot i que no tenia experiència militar, va dir que havia viatjat al país.

Xocs amb la llei

L’historial de Routh mostra que des dels anys 90 ha tingut freqüents topades amb la llei. A Carolina del Nord, on va viure abans de mudar-se a Hawaii sobre 2017 o 2018, va ser arrestat, entre altres càrrecs, per possessió de drogues o per conduir sense carnet i també va tenir problemes per impagament d’impostos. L’incident més greu fins al d’aquest diumenge es va produir el 2002. Al ser detingut per la policia en un control de trànsit, Routh va posar la seva mà en una arma de foc i després va fugir i es va atrinxerar durant hores en un negoci.

Notícies relacionades

Quan va ser detingut diumenge Routh es va mostrar molt calmat. De fet el xèrif, William Snyder, va dir que la seva calma era "desconcertant". "La seva expressió facial era plana. El seu comportament, relaxat. Vaig pensar que semblava algú que tornava a casa d’un pícnic de l’església", va declarar en una entrevista a la CNN. "L’autopista era tancada i plena d’agents, l’equip SWAT havia tret els seus rifles, l’helicòpter, el gos que detecta explosius… Tot era allà i ell estava tan calmat".

En el document judicial de la presentació de càrrecs les autoritats han assegurat que Routh va passar 12 hores als voltants del camp de golf de Trump, on l’incident es va produir sobre les 13.30 hora local. Aquesta dada ha renovat l’escrutini sobre les accions del servei secret.