Israel suma com a objectiu de guerra el retorn dels evacuats del nord

La tornada a les llars de 60.000 persones s’afegeix a la tornada dels ostatges i el final de Hamàs entre les metes de l’actual ofensiva

Israel bombardea una escuela de la ONU en Gaza y deja al menos 20 muertos

Israel bombardea una escuela de la ONU en Gaza y deja al menos 20 muertos / HATEM KHALED / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Israel continua la guerra més enllà de les seves fronteres. Ahir l’oficina del primer ministre, Benjamin Netanyahu, va anunciar que el gabinet de seguretat ha actualitzat els objectius oficials d’Israel per a l’actual ofensiva. A partir d’ara, a més de fer tornar a casa els ostatges segrestats a Gaza, eliminar Hamàs i qualsevol amenaça de seguretat provinent de l’enclavament, les autoritats israelianes tenen l’objectiu de fer tornar els 60.000 israelians evacuats de les seves llars al nord a causa dels atacs de la milícia libanesa Hezbol·là. "Israel continuarà prenent mesures actives per aconseguir aquest objectiu", va dir en un comunicat l’oficina de Netanyahu, envoltat de rumors que està a punt de substituir el seu ministre de Defensa, Yoav Gallant, per oposar-se a una intervenció militar al Líban.

Després de la visita de l’enviat del president nord-americà Joe Biden, Amos Hochstein, dilluns, la mateixa nit el gabinet de seguretat va aprovar la decisió en una reunió nocturna. La tornada dels residents del nord a les seves llars "no és possible sense un canvi fonamental en la situació de seguretat", va advertir Netanyahu a Hochstein a la seu de la defensa israeliana a Tel Aviv. Fins i tot Gallant, enmig de murmuracions que aquests podrien ser els seus últims dies al càrrec, li va dir al funcionari nord-americà que només l’acció militar contra Hezbol·là permetria el retorn dels israelians evacuats. "La possibilitat d’un acord s’està esgotant, ja que Hezbol·là es continua vinculant a Hamàs i es nega a posar fi al conflicte", afirmava un comunicat de l’oficina de Gallant.

Notícies relacionades

Temors a Europa i els EUA

Hezbol·là, per la seva banda, ha repetit diverses vegades que només aturarà els atacs quan la guerra contra Gaza acabi. Des que l’ofensiva militar israeliana va començar a bombardejar l’enclavament palestí després de l’atac de Hamàs del 7 d’octubre, la milícia libanesa ha llançat drons i coets contra territori israelià, i ha matat 26 civils i 20 soldats israelians. Al Líban, més de 600 persones han perdut la vida, entre les quals es compten almenys 441 membres de Hezbol·là. Fins ara, els 60.000 israelians que han hagut d’abandonar les seves llars a la frontera amb el Líban s’estan allotjant en hotels finançats pel Govern, cosa que ha costat a l’Executiu israelià uns 923 milions de dòlars en el pressupost estatal del 2024. Els més de 90.000 libanesos desplaçats, en canvi, s’estan quedant en cases de familiars. Els que no tenen recursos s’amunteguen en escoles convertides en refugi des de fa gairebé un any.

Temes:

Gaza Govern Israel