Onze morts i 4.000 ferits al Líban per l’explosió de busques de Hezbol·là

La detonació massiva dels dispositius de missatgeria va sembrar el caos als hospitals / La milícia armada acusa Israel i promet venjança

Onze morts i 4.000 ferits al Líban per l’explosió de busques de Hezbol·là
2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Al supermercat, a la verduleria, al carrer o a les seves pròpies cases, desenes, centenars, milers de persones van resultar ferides ahir de manera simultània al Líban a causa de l’explosió massiva de cercapersones, aparells de missatgeria que no requereixen targeta SIM ni connexió a internet. Amb perforacions al pit, extremitats amputades o danys a la cara, unes 4.000 persones miraven de recuperar-se als hospitals desbordats. Onze persones van morir, entre elles els fills de dos diputats de Hezbol·là al Parlament libanès.

"Estem acostumats a veure casos greus a l’hospital, però la veritat és que no n’havíem vist mai tants alhora", reconeix un treballador de l’hospital Geitaui a aquest diari. A l’entrada de l’únic centre mèdic d’arreu del país que compta amb un centre especialitzat en cremades, les ambulàncies no van parar d’arribar, derrapant a tota velocitat. De l’interior, emergien cossos embolicats amb embenats i restes de sang en les seves extremitats. Familiars i veïns s’amuntegaven a les portes d’aquest hospital situat en una de les zones cristianes de Beirut a l’espera de notícies dels seus éssers estimats.

Al voltant de dos quarts de quatre de la tarda hora local, van començar les primeres explosions. I llavors, la confusió. Els membres de Hezbol·là solen portar aquest tipus de dispositius electrònics per comunicar-se entre ells i evitar ser rastrejats o espiats per l’enemic israelià. Des del 8 d’octubre, la milícia libanesa i l’Exèrcit hebreu estan embrancats en enfrontaments transfronterers diaris, que han acabat amb la vida de 623 persones al Líban i una cinquantena a Israel.

Les butxaques van esclatar

Malgrat les declaracions incendiàries dels líders dels dos bàndols, les últimes setmanes s’havien mantingut en relativa calma fins que, de sobte, les butxaques van explotar arreu del país. Sobretot, en zones amb més presència de Hezbol·là, com els suburbis del sud de Beirut coneguts com Dahieh –‘suburbi’ en àrab–, el sud del Líban i l’oriental vall de la Bekaa. "Després d’examinar tots els fets, les dades actuals i la informació disponible sobre l’atac pecaminós d’aquesta tarda, considerem l’enemic israelià plenament responsable d’aquesta agressió criminal, que també va tenir per objectiu civils i va provocar el martiri de nombroses persones i ferides a un gran número", va dir el grup libanès en un comunicat. "Aquest enemic traïdor i criminal certament rebrà el seu just càstig per aquesta agressió", va afegir. Ahir mateix, el gabinet de seguretat d’Israel va anunciar l’ampliació dels seus objectius de guerra, incloent-hi el retorn dels 60.000 desplaçats al nord d’Israel pels enfrontaments amb Hezbol·là.

Notícies relacionades

Després de les explosions, els principals responsables de seguretat d’Israel van ser convocats a una reunió d’emergència amb els líders del Govern. Allà se’ls va demanar que presentin opcions per abordar la creixent situació de seguretat amb Hezbol·là al nord. Mentrestant, al país veí, el so de les ambulàncies continuava regnant la nit. El Ministeri de Salut libanès va anunciar que, entre les 2.800 persones ferides, almenys 200 estaven en estat crític i van requerir cirurgia o cures intensives. "Hem rebut pacients crítics des de l’explosió", explica el doctor Naji Abi Rached, director mèdic de l’hospital Geitaui, a EL PERIÓDICO. "La sala d’operacions està plena, la sala d’emergències està plena, tots els pacients són crítics", declara amb pressa, abans de tornar a l’interior de l’hospital "per continuar treballant".

L’ambaixada iraniana al Líban va anunciar que l’ambaixador Mojtaba Amani va ser "superficialment ferit per l’explosió del seu busca. A Síria, també es van registrar almenys 14 detonacions d’aquests dispositius.