3 grams d’explosiu a cada busca

Fonts de la seguretat libanesa apunten al Mossad, l’agència d’espionatge israeliana, com l’autora de la manipulació de 5.000 aparells importats, que va passar desapercebuda durant mesos.

Tensión en Beirut tras la explosión coordinada de buscas.

Tensión en Beirut tras la explosión coordinada de buscas. / EFE

1
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Les hores passen,però queden moltes incògnites per resoldre. Els libanesos miren amb recel els seus telèfons mòbils i altres dispositius de comunicació. Dimarts a la tarda, milers de cerques van explotar a l’uníson en diferents punts del país, fet que va provocar, al seu torn, milers de ferits. Onze persones van morir com a resultat de les detonacions. Entre elles, una nena de 10 anys i un nen de 8. Durant la nit, el so de les ambulàncies va continuar acompanyant el record d’una nit que ha deixat tot un país enjòlit. Hezbol·là i el Govern libanès apunten als serveis secrets israelians com a culpables, mentre aquests callen. La societat libanesa, traumatitzada per un dels ciberatacs més grans de la història, qualifica l’atac indiscriminat de "terrorisme" i el comença a considerar un altre possible crim de guerra d’Israel.

Notícies relacionades

Hezbol·là sembla que va demanar 5.000 busques a l’empresa Gold Apollo de Taiwan. Aquesta firma va negar qualsevol responsabilitat i va al·legar que els dispositius van ser fabricats i venuts per l’empresa hongaresa BAC, que té llicència per utilitzar la seva marca. La teoria més fiable és que, en algun moment del procés de producció, diversos grams d’explosius van ser implantats als busques. Segons revelacions d’una important font de seguretat libanesa i una altra font a l’agència Reuters, l’agència d’espionatge israelià Mossad presumptament és al darrere de la col·locació d’explosius als 5.000 busques importats pel grup libanès, mesos abans de les detonacions de dimarts.

"El Mossad va introduir una placa dins del dispositiu que conté material explosiu que rep un codi; és molt difícil detectar-ho per qualsevol mitjà, fins i tot amb qualsevol dispositiu o escàner", va dir a Reuters una font de seguretat libanesa d’alt rang. Encara no ha quedat clar on va tenir lloc la manipulació. Aquesta font afirma que 3.000 dels busques van explotar quan se’ls va enviar un missatge codificat, que va activar simultàniament els explosius. Aquesta remesa de dispositius sembla que va arribar al Líban a principis d’any, de manera que els tres grams d’explosius amagats al seu interior havien passat "desapercebuts" per a Hezbol·là. Diverses fonts van reconèixer que el complot sembla haver-se estat preparant durant molts mesos.

Temes:

Govern Israel