Edmundo González va firmar coaccionat un reconeixement de Maduro

El Parlament veneçolà mostra un document que el líder opositor considera nul i que afirma que va rubricar per poder sortir del país

Edmundo González va firmar coaccionat un reconeixement de Maduro
3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

"Edmundo González Urrutia va acatar els poders de l’Estat", va dir ahir en to triomfal el president de l’Assemblea Nacional (AN) veneçolana, Jorge Rodríguez, en relació amb un document en el qual reconeix la victòria a les urnes de Nicolás Maduro i que, segons el candidat de l’oposició, va ser arrencat de manera extorsionadora abans de la seva partida a l’exili espanyol.

"Es van presentar amb un document que havia de ratificar per permetre la meva sortida del país. En altres paraules o firmava o m’atenia a les conseqüències", va dir l’abanderat de la Plataforma d’Unitat Democràtica (PUD) en els comicis del 28 de juliol. En un missatge divulgat a través d’X, González Urrutia va revelar que van ser Rodríguez i la seva germana, la vicepresidenta Delcy Rodríguez, els que es van presentar a la residència de l’ambaixador espanyol, Ramón Santos, amb el text com a moneda de canvi, que no admetia una altra opció que la firma. "Hi va haver hores molt tenses de coacció, xantatge i pressions. En aquells moments vaig considerar que podia ser més útil lliure que tancat i impossibilitat de complir les tasques que em va encomanar el sobirà", va dir. No només va qualificar aquest document de nul, sinó que va reivindicar en els fets el seu triomf en els comicis. González Urrutia es va comprometre, en aquest sentit, a fer complir el mandat de milions de veneçolanes i veneçolans que van votar per ell. "No em faran callar. No els trairé mai. Això ho saben totes i cadascuna de les persones amb qui he parlat fins avui".

El document

El diari madurista Últimas Noticias i el canal televisiu Telesur van presentar mentrestant el text com una mena d’acta de rendició de González Urrutia. "Sempre he estat i seguiré disposat a reconèixer i acatar les decisions adoptades pels òrgans de justícia en el marc de la Constitució, incloent-hi l’esmentada sentència de la Sala Electoral, que, tot i que no la comparteixo, l’acato per tractar-se d’una resolució del màxim tribunal de la República", s’assenyala.

A més, l’exdiplomàtic de carrera es mostra, en aquesta pàgina, "convençut de la necessitat d’explorar totes les possibilitats d’entesa" amb el palau de Miraflores. "En l’interès suprem de la pau del meu país, desitjo traslladar el meu respecte i reconeixement a les institucions constitucionals, representades en els cinc poders de l’Estat", assenyala en un to desconcertant de manera cridanera per a molts lectors, perquè utilitza el mateix llenguatge oficial. I conclou: "Seré absolutament respectuós amb les institucions i interessos de Veneçuela, i sempre apel·laré a la pau, el diàleg i la unitat nacional". Explica, al seu torn, que va decidir sortir del país amb l’objecte que "es consolidi la pacificació" i espera, en aquest sentit, "els bons oficis" de Rodríguez.

Notícies relacionades

El president de l’AN va exhibir aquest text en to amenaçador. "Amb això esperem que s’acabi l’embolic i vostè compleixi el que va firmar aquí, senyor González Urrutia". Va dir, al respecte, que van tenir dues reunions amb el candidat opositor, igual com converses telefòniques. Rodríguez també va presentar imatges d’una de les trobades i un vídeo en el qual es veu l’opositor pujant a l’avió espanyol. A més, va advertir que té 24 hores per rectificar el que ha exposat a X, on al·ludeix a un fet extorsionador. El Govern, va afegir Rodríguez, té en el seu poder gravacions que refutarien la seva postura.

El candidat de la PUD va arribar a Madrid el 8 de setembre. El palau de Miraflores va decidir divulgar aquesta carta després que el Congrés dels Diputats demanés al cap de Govern, Pedro Sánchez, que el reconegui com a president legítim sorgit de les urnes. González Urrutia es va reunir amb Sánchez i amb Mariano Rajoy, Felipe González i José María Aznar. La posada en circulació d’un document la validesa política del qual és negada pel seu mateix subscriptor, es coneix en moments d’inèdita tensió entre Espanya i Veneçuela. L’AN va deixar en mans de Maduro que decideixi la pertinència d’un trencament de relacions diplomàtiques i comercials. En aquest context, té lloc al seu torn l’arrest de dos espanyols, que el Govern veneçolà acusa de ser part del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) i que van entrar en territori veneçolà per perpetrar accions qualificades de terroristes.

Temes:

Govern Espanyol