Israel colpeja de nou Hezbol·là amb una altra onada d’atacs a dispositius

Detonacions de ‘walkie-talkies’ causen 14 morts i 300 ferits només un dia després de les explosions de busques que van causar 12 defuncions més

Israel colpeja de nou Hezbol·là amb una altra onada d’atacs a dispositius
3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Quan mirava d’aixecar-se, el Líban ha tornat a ser colpejat una altra vegada. "Sembla que estiguem en una pel·lícula d’espies", reconeix una resident de Beirut. La confusió que emana de les seves paraules és un sentiment compartit per la població de tot el país. Dimarts van explotar milers de busques a les butxaques de membres de Hezbol·là, fet que va causar la mort d’almenys 12 libanesos i ferides a 2.800 més . Ahir van detonar walkie-talkies i altres dispositius electrònics de comunicació. Al tancar aquesta edició, eren 14 les víctimes mortals i uns 300 els ferits. Eliminada tota manera de comunicar-se i, així, la –ja abans– mínima sensació de seguretat, milers de libanesos veuen com la realitat d’una guerra a les seves ciutats va prenent forma.

Llars incendiades, vehicles calcinats i crits de pànic semblen ser el preludi de l’hipotètic escenari bèl·lic amb què els amenaçaven des de fa mesos. Només 24hores després que Israel ataqués el Líban amb "la bretxa més gran de ciberseguretat" patida per Hezbol·là en els 11 mesos d’enfrontaments creuats, ho ha tornat a fer. Si dimarts qualsevol dispositiu electrònic de comunicació ja feia sospitar els seus propis amos, ahir molts advocaven per desfer-se’n. El caos ha pres, de nou, el país quan les primeres informacions d’explosions no només es reduïen a walkie-talkies, sinó també a ordinadors portàtils, cotxes, telèfons mòbils i, fins i tot, plaques solars.

En el funeral de quatre de les víctimes de l’atac de dimarts, les detonacions han fet entrar en pànic les centenars de persones que minuts abans s’entregaven al clamor de "¡mort a Israel!". Ploraven pels "màrtirs" del Líban, per aquells morts "en suport al nostre ferm poble palestí a la Franja de Gaza i en suport a la seva valenta i honorable resistència", com repeteix Hezbol·là en cada comunicat. Entre aquestes, hi havia un nen de només 10anys, un treballador mèdic i dos lluitadors de la milícia, uns dels quals era fill del diputat de Hezbol·là al Parlament del país, Ali Ammar. Mentre els assistents se sumien en el dol per les pèrdues, alhora que esperen que els seus familiars i veïns es recuperin en gairebé un centenar d’hospitals per tot el país, el terror va tornar.

Notícies relacionades

Alguns van confondre el so de les explosions amb focs artificials o els tradicionals trets celebratoris típics d’alguns funerals al Líban. Sense dispositius de comunicació entre els partidaris de Hezbol·là des del dia anterior, les notícies han tardat més a arribar. Entre murmuris, diversos assistents reconeixien haver vist un home amb les mans arrencades. Semblava el dia de la marmota més tràgic de la història del Líban. Minuts abans, un dels líders de Hezbol·là, el clergue Hashem Safi Al Din, es va adreçar als centenars d’assistents al funeral de les víctimes. "Si l’enemic creu que amb aquesta nova forma d’atac aconseguirà el seu objectiu, no sap que en la nostra cultura, quan ens tallen la mà esquerra, agafem l’espasa amb la dreta", va afirmar amb contundència.

Les informacions que han anat emergint han confirmat que aquesta vegada no han explotat cerques, sinó walkie-talkies. Una font de seguretat citada per Reuters ha assegurat que Hezbol·là els va obtenir fa també cinc mesos, alhora que va comprar els busques que van fer detonar dimarts. Dues fonts "amb coneixement de l’operació" han confirmat al mitjà nord-americà Axios que "els walkie-talkies van ser col·locats amb trampes explosives pels serveis d’intel·ligència israelians i després entregats a Hezbol·là com a part del sistema de comunicacions d’emergència de la milícia, que se suposava que havia de ser utilitzat durant una guerra amb Israel".