Investigació de la Comissió Europea

Brussel·les i Pequín busquen una solució als aranzels al cotxe elèctric xinès

Els responsables de Comerç de la UE i la Xina acorden intensificar els esforços en el diàleg 

Els països europeus estan dividits davant la mesura

Brussel·les i Pequín busquen una solució als aranzels al cotxe elèctric xinès
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El vicepresident de la Comissió Europea (CE) i responsable de Comerç, Valdis Dombrovskis, va defensar ahir en una reunió amb el ministre de Comerç xinès, Wang Wentao, la investigació que ha portat Brussel·les a imposar aranzels als cotxes elèctrics, si bé tots dos van acordar "intensificar els esforços" per trobar una solució. El sector de l’automòbil europeu és crític amb Brussel·les, davant una reforma que amenaça d’aguditzar una crisi de vendes. La pujada d’aranzels a cotxes elèctrics fets a la Xina podria encarir els preus en general i afectar també els plans de les firmes europees, que van decidir en el seu moment produir en el gegant asiàtic per reduir costos.

En paral·lel a aquesta reunió, la majoria de fabricants europeus d’automòbils van demanar oficialment ahir a la UE "mesures d’ajuda urgents" per poder adaptar-se a l’enduriment de la normativa d’emissions de CO2, que entrarà en vigor l’any vinent. No obstant, la caiguda de vendes dels vehicles elèctrics des de finals del 2023 complica el compliment d’aquests objectius, que s’han d’endurir a partir de l’any vinent. En els últims 12 mesos, només un 12,6% dels vehicles venuts a Europa eren elèctrics, davant un 13,6% l’any anterior.

La investigació que està portant a terme Brussel·les sobre els subsidis que Pequín dona als seus fabricants "es basa estrictament en fets" i "compleix completament les normes de l’Organització Mundial del Comerç (OMC), segons Dombrovskis, que va assegurar que el mercat comunitari es mantindrà obert a les importacions de vehicles elèctrics xinesos, "ja que l’objectiu de la UE és compensar només les subvencions identificades, i permetre així una competència lleial".

Notícies relacionades

Votació a final de mes

Els països de la UE, que estan dividits sobre la conveniència dels aranzels, es podrien pronunciar sobre la mesura en una votació vinculant fixada per al 30 de setembre. França i Itàlia lideren els països favorables a l’aplicació dels aranzels, mentre que el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, es va unir la setmana passada al seu homòleg alemany, Olaf Scholz, quan durant un viatge oficial a la Xina va demanar a Brussel·les que reconsideri la seva posició. En una primera votació no vinculant, que va tenir lloc a mitjans de juliol, Espanya va votar a favor de la mesura junt amb París i Roma i nou països més, mentre que Berlín i deu més es van abstenir i Hongria, Eslovàquia, Malta i Xipre hi van votar en contra.