Polèmica al Regne Unit

Les donacions a Starmer sacsegen el Partit Laborista

Els 120.000 euros en regals entelen la imatge del partit abans de la seva conferència

Les donacions a Starmer sacsegen el Partit Laborista
1
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

El primer ministre britànic, Keir Starmer, ha topat amb un contratemps inesperat a les portes de la conferència anual del Partit Laborista. Les nombroses donacions rebudes com a cap de l’oposició i com a primer ministre, entre elles vestits, ulleres, allotjaments i entrades per al futbol, han entelat el missatge de canvi i renovació que pretenia consolidar en el conclave de la seva formació, l’inici del qual està programat per a aquest diumenge. Aquestes donacions són habituals en la política britànica i l’actual primer ministre les havia declarat degudament quasi totes, però han generat polèmica per l’import al qual arriben, més de 120.000 euros en cinc anys.

Notícies relacionades

Entre les donacions que va declarar Starmer s’inclouen entrades per a un concert de Taylor Swift, valorades en gairebé 5.000 euros, i també per a una de les llotges corporatives de l’estadi de l’Arsenal –el seu equip preferit de futbol–, que arriben a un import superior als 14.000 euros. El premier també va rebre vestits i roba de treball per un valor de més de 19.000 euros, i allotjaments per un total de 23.000 euros de part de Waheed Alli, el multimilionari fundador de les botigues de roba Asos i membre de la Cambra dels Lords pel Partit Laborista. Alli ja va estar en el centre de la polèmica després d’obtenir accés a Downing Street poc després de la victòria laborista en les eleccions malgrat no ocupar un càrrec governamental, un privilegi que se li va retirar setmanes després.

Segons la informació recollida per Sky News, Starmer és el diputat de la Cambra dels Comuns que més diners han rebut en donacions en els últims cinc anys, amb un ampli marge de diferència respecte a la segona persona més beneficiada, la diputada laborista Lucy Powell, que ha rebut prop de 50.000 euros. Aquesta xifra ha provocat les crítiques de l’oposició, però alguns membres del seu Govern han mirat de desdramatitzar-ho. "La veritat és que tots els primers ministres, a menys que siguis multimilionari, com l’últim [Rishi Sunak], sí que depenen de les donacions polítiques per poder lluir el millor possible, tant en l’oposició com en el càrrec de primer ministre", va assegurar diumenge el ministre d’Exteriors, David Lammy, en una entrevista a la BBC.

Temes:

Arsenal BBC