La crisi del país sud-americà

El Parlament Europeu reconeix Edmundo González

Populars i extrema dreta uneixen els vots per considerar-lo "president legítim"

És la primera votació de la nova Eurocambra en què el PPE suma els seus suports als dels ultres

El Parlament Europeu reconeix Edmundo González
2
Es llegeix en minuts
Laura Puig
Laura Puig

Periodista

ver +

El Parlament Europeu va aprovar ahir reconèixer l’opositor Edmundo González Urrutia com a "president legítim i democràticament electe de Veneçuela" amb vots del Partit Popular Europeu i dels grups d’extrema dreta Conservadors i Reformistes Europeus (ECR, que està integrat per Germans d’Itàlia, el partit de la primera ministra Giorgia Meloni), Patriotes per Europa (en el qual conviuen les formacions de Marine Le Pen, Viktor Orbán i l’espanyol Vox), i l’Europa de les Nacions Sobiranes (del qual forma part Alternativa per a Alemanya). El text, impulsat pels eurodiputats del PP espanyol i presentada conjuntament amb ECR i Patriotes, també identifica María Corina Machado com a líder de les forces democràtiques. La resolució, que no és vinculant, va tirar endavant per 309 vots a favor, 201 en contra i 12 abstencions.

Una esmena presentada per socialdemòcrates, liberals i verds aprovada pel ple va impedir que, com volien els conservadors, s’insti la Unió Europea (UE) i els estats membres a unir-se al reconeixement de González malgrat la posició que mantenen els governs d’esperar que el règim de Nicolás Maduro presenti les actes electorals abans d’adoptar una decisió. Fonts socialistes consideren que aquesta mesura pot ser inútil i contraproduent tenint en compte el fracassat precedent de Juan Guaidó, el 2019. Per contra, la resolució urgeix els Vint-i-set a fer "el màxim possible" perquè González pugui prendre possessió el 10 de gener.

Es tracta de la primera votació de la nova Eurocambra sortida de les urnes el 9 de juny passat en què els populars sumen els seus vots als dels ultres, una cosa que ha fet posar en guàrdia les forces progressistes i centristes del Parlament per la possibilitat que el PPE es recolzi en aquests grups per legislar o prendre decisions institucionals de més calat al llarg dels pròxims cinc anys de legislatura europea.

Notícies relacionades

Durant la negociació de la proposta de resolució, socialdemòcrates, liberals i verds es van aixecar de la taula de negociació malgrat compartir el "95%" del text al considerar que el reconeixement de González era una "línia vermella" i reconèixer "indicis clars" de la victòria de l’opositor veneçolà. Únicament alguns socialistes portuguesos i un eurodiputat liberal es van saltar la posició marcada pels seus grups.

"El PPE ha decidit construir un acord sobre Veneçuela amb Meloni, Orbán i Le Pen, i amb el suport de l’extrema dreta alemanya, en lloc de fer-ho amb els partits europeistes", va destacar, per la seva banda, el diputat socialista Javi López, que és vicepresident de l’Eurocambra.