França

Macron nomena el seu Govern més conservador de l’última dècada

L’esquerra i Reagrupament Nacional en queden fora i el futur ara és incert

Tot apunta que el bloc d’esquerres podria presentar una moció de censura 

Macron nomena  el seu Govern més conservador de l’última dècada
1
Es llegeix en minuts

França ja té nou govern després que dijous passat, el primer ministre, Michel Barnier, presentés a Emmanuel Macron la llista dels candidats i aquest l’aprovés. Després de dos mesos i mig de bloqueig polític, i una incertesa que ja pesava en l’ambient, el secretari general de l’Elisi, Alexis Kohler, va ser l’encarregat ahir d’anunciar la llista que compondrà l’Executiu.

La formació mostra un nou govern amb aires molt més conservadors que l’anterior, malgrat que el bloc guanyador en les últimes eleccions legislatives franceses va ser el de l’esquerra. Aquest nou govern dona una idea de com serà aquesta segona etapa de la legislatura d’Emmanuel Macron, que va posar com a condició que fos un govern que aportés "estabilitat al país".

Com a ministre de l’Interior, França s’acomiada de Gérald Darmanin i saluda Bruno Retailleau. En Justícia, Didier Migaud, i com a ministre de l’Exèrcit, Sébastien Lecornu. En Economia, malgrat que durant uns dies es va dir el nom de Thierry Breton, després de la seva sortida com a comissari europeu de Mercat Interior, finalment el lloc l’ocuparà Antoine Armand.

Primer consell de ministres

Després que Kohler anunciés la llista de membres del govern des de les escales del palau presidencial, el secretari general de l’Elisi va comunicar que Emmanuel Macron convocarà el primer Consell de ministres d’aquest govern demà dilluns.

Ara, la pregunta és quant durarà aquest govern, ja que l’esquerra ja va amenaçar en diverses ocasions de presentar una moció de censura si Barnier no incloïa algú de les seves files en el govern, i tot apunta que així serà.

Notícies relacionades

Aquest nou govern és el més conservador que ha tingut França des de fa una dècada amb François Fillon, i tot apunta que ho tindrà difícil per sobreviure, ja que els altres grans blocs polítics, La França Insubmisa i Reagrupament Nacional (RN), n’han quedat fora i prometen venjança contra l’Executiu.

Tan sols tres minuts després de la presentació de les llistes, el president de Reagrupament Nacional, Jordan Bardella, va llançar un missatge alertant de la "tornada del macronisme per la porta del darrere". "El que els francesos van sancionar democràticament, en dues ocasions. (...) És un govern que no té futur", va afegir..