Scholz defensa el seu bastió de Brandenburg malgrat els ultres

Els socialdemòcrates celebren la seva victòria en les eleccions locals, però admeten preocupació per l’auge de les "formacions extremistes"

Scholz defensa el seu bastió de Brandenburg malgrat els ultres
2
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

El Partit Socialdemòcrata (SPD) del canceller, Olaf Scholz, va defensar la seva posició de primera força al land de Brandenburg, malgrat l’ímpetu que la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD) ha evidenciat, de nou, a l’est alemany. Segons xifres oficials, amb el 99% dels vots escrutats, l’SPD va obtenir un 30,8% davant el 29,5% de l’extrema dreta. En tercera posició es va situar l’esquerra populista i prorussa de Sahra Wagenknecht (BSW), amb un 13,4%, seguida de la dreta moderada de la CDU, amb un 12%. Els Verds, socis de govern de Scholz, estan en el 4,1%, per sota del 5% mínim per obtenir escons, mentre que els liberals, el tercer aliat del canceller, van obtenir resultats marginals per sota de l’1%.

La cambra nova regional quedarà reduïda, així, a quatre grups parlamentaris, els corresponents a ‘PD i la CDU, més els extremistes AfD i BSW. L’Esquerra clàssica, de la qual es va escindir Wagenknecht, es queda per primer cop sense escons en un land que va ser territori germanooriental o comunista.

Les regionals de Brandenburg eren la prova de foc per a la socialdemocràcia del canceller, el partit que ha governat en aquest land en els últims 34 anys, és a dir, des de la reunificació alemanya. La seva defensa de la primera posició es considera un mèrit personal de Dietmar Woidke, el primer ministre regional des de fa 11 anys, que va anunciar en campanya que, en cas que guanyés l’AfD, es retiraria. Aquesta determinació ha mobilitzat electorat no essencialment socialdemòcrata, que tenia com a prioritat impedir l’ascens de l’AfD. La participació va superar el 74%, un augment de 14 punts sobre les anteriors regionals. "N’estic satisfet, sí. Però veiem uns moviments preocupants entre les formacions extremistes", va afirmar Woidke des del Parlament del land, un polític experimentat i cautelós, de 62 anys, després d’aconseguir per al seu partit gairebé 5 punts més respecte a les regionals del 2019. Trenca amb això la ratxa a la baixa del SPD, que acumulava sis derrotes consecutives a escala regional i en les europees. "És amarg per a la CDU. Hi ha hagut una forta polarització, per por d’un altre èxit de l’AfD, i una mobilització que ha perjudicat altres formacions", comentava a EL PERIÓDICO Jan Redmann, candidat regional de la CDU, que va caure gairebé quatre punts respecte a les anteriors regionals.

Sota els objectius

Notícies relacionades

Amb aspecte abatut, el fundador de l’AfD i president honorari del partit, Alexander Gauland, reconeixia davant els mitjans de comunicació que els seus es van quedar "una mica per sota" dels seus objectius. El seu candidat, Hans Christoph Bernd, representant de l’ala més pròxima al neonazisme, no va repetir el triomf que van aconseguir els seus companys a principis de setembre a Turíngia, on van quedar en primer lloc. És, però, la força més votada entre els joves, amb un 32% estimat entre la franja de votants fins als 24 anys.

A Scholz, que té el seu domicili familiar a Potsdam, la capital del land, no se l’ha vist en tota la campanya i no se li pot atribuir la victòria. Però aquest resultat suposa un alleujament per a la debilitada coalició del canceller, malgrat l’erosió d’electorat que pateixen Verds i liberals.