França

El Govern de Barnier comença a caminar amb un avís de moció de censura

El Govern de Barnier comença a caminar amb un avís de moció de censura
1
Es llegeix en minuts

Després de dos mesos i mig de bloqueig, ahir es va iniciar el curs per al nou Govern francès dirigit per Michel Barnier amb un Consell de Ministres més curt de l’habitual. A la cita, al Palau de l’Elisi, hi van acudir els 39 ministres, que van ser rebuts pel president Emmanuel Macron. "Seré aquí per ajudar-vos", els va dir.

El nou Govern és més conservador que l’anterior, format en gran part per polítics macronistes i d’Els Republicans, malgrat que en les últimes eleccions legislatives avançades va guanyar el bloc d’esquerres.

A primera hora d’ahir hi va haver la foto de família d’un Executiu que penja d’un fil, ja que les forces més votades, el Nou Front Popular i Reagrupament Nacional, ja l’han condemnat. Malgrat això, Barnier va donar unes directrius clares als ministres: "Actuar més que comunicar, i actuar abans de comunicar. I, sobretot, respecte cap als nostres conciutadans i tots els partits polítics". Això es va interpretar com una picada d’ullet a aquests partits exclosos.

Notícies relacionades

"Aquest Govern serà republicà, progressista i europeu", va insistir ahir el primer ministre, però l’esquerra posa en quarantena el seu progressisme al no incloure la seva formació en el nou Gabinet. L’Assemblea Nacional està fragmentada en tres grans blocs (el d’esquerres, els macronistes i Reagrupament Nacional), i no n’hi ha cap que tingui majoria absoluta, de manera que la continuïtat de l’Executiu està enlaire, especialment després que l’esquerra anunciés una moció de censura. Si a aquesta moció s’hi afegeix Reagrupament Nacional, el Govern gairebé no haurà vist la llum.

La composició del Govern també ha fet saltar les alarmes d’algunes organitzacions de drets humans, que veuen amb recel la tornada a les línies clàssiques, com el Ministeri de Família, en què per primera vegada des del 2016 el concepte família torna a ser singular.