L’assassinat d’una nena de 8 anys commociona Turquia

Les investigacions revelen una trama familiar per amagar el crim / Entre els 25 detinguts hi ha la mare i un germà

Narin Güran, la nena assassinada.  | EL PERIÓDICO

Narin Güran, la nena assassinada. | EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

La petita Narin Güran, de 8 anys, va desaparèixer el 21 d’agost a les 15.30 en el petit poble rural i molt conservador de Tavsantepe, a la província de Diyarbakir, al sud-est de Turquia. No va ser fins al cap de 19 dies, el 7 de setembre, quan el cos de la nena va ser trobat en un rierol a un parell de quilòmetres del poble, embolicat en una manta i tapat amb roques. Des d’aleshores, a Turquia no es parla de res més.

La mort de la petita pot significar un punt d’inflexió al país, un lloc on la violència contra les dones és constant. "Fa la sensació que la societat s’ha aixecat arreu del país. Feia molt temps que no vèiem una cosa així. I em sembla una contradicció clara la reacció de la gent i la del Govern, que s’ha quedat en silenci", explica Fidan Ataselim, la presidenta de la plataforma Pararem els Feminicidis.

Durant les més de dues setmanes que va durar la recerca, centenars d’agents de la policia van pentinar el poble i els camps del voltant amb l’ajuda de la família de la nena. Ningú sabia ni deia res. Fins que un veí va parlar.

Nevzat Bahtiyar va confessar als agents haver rebut 5.000 euros per amagar el cadàver. Els hi va pagar l’oncle de la Narin, Selim Güran, una persona important al poble: el Selim era el muhtar de Tavsantepe, una espècie d’alcalde electe semblant a un cacic local. L’home, líder del poble durant dècades, tenia connexions amb el partit del president turc, Recep Tayyip Erdogan.

Després de la confessió de Bahtiyar, tot es va esfondrar. La policia, durant els dies següents a l’aparició del cadàver de la nena, va detenir 25 persones en un poble en què n’hi ha 400. Entre aquests detinguts, dos oncles de la Narin –un d’ells el Selim–, la mare, el germà, el cosí, veïns i familiars llunyans. Tots, consideren els investigadors, van amagar durant 19 dies el cadàver de la nena i van guardar silenci per protegir la seva pròpia institució: la família.

Recerca deficient

Notícies relacionades

Segons el president del col·legi d’advocats de Diyarbakir, Mehdi Özdemir, "el cos de la nena va ser trobat en un lloc on la policia ja havia buscat dues vegades abans. Això per si mateix mostra que la recerca va ser deficient, ja que la policia va actuar basant-se en les instruccions de la família de la Narin".

"És un assassinat brutal. L’assassinat d’una nena innocent. I malgrat això n’hi ha que semblen perdre la humanitat entrant en política amb el seu funeral i la seva mort. La institució de la família està sent atacada utilitzant aquest fet. Els que ho fan són oportunistes i hipòcrites; gent que busca provocar la nostra nació", va afirmar Erdogan sobre els debats posteriors a l’assassinat de la Narin.

Temes:

Govern