Starmer afirma que el cost del dèficit serà "compartit justament"

El ‘premier’ assumeix que haurà de prendre "mesures impopulars" i critica el llegat ‘tory’

Starmer afirma que el cost del dèficit serà "compartit justament"
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Regne Unit s’ha de preparar per estrènyer-se el cinturó, però amb mesura. Així ho entén el primer ministre, el laborista Keir Starmer, que en el discurs d’ahir en la conferència anual del partit va instar els ciutadans a unir-se en una "lluita compartida" per l’objectiu de "la renovació nacional". I, després de demanar paciència per poder implementar "un projecte a llarg termini", va prometre que el cost d’aturar el dèficit públic serà "compartit justament". En unes declaracions recents, el premier ja va assegurar que el pressupost que presentarà a finals d’octubre serà "dolorós".

Starmer va avisar que el camí serà dur després de "14 anys de caos" sota successius governs conservadors, però va assegurar que, si es prenen ara les decisions difícils per ajustar les finances públiques i estabilitzar l’economia, s’arribarà abans "a la llum al final del túnel". Segons els laboristes, els tories van deixar uns 26.000 milions d’euros de dèficit.

El líder laborista va garantir un Govern de servei públic que treballarà per construir una nació basada en el respecte: "Un Regne Unit que els pertanyi a vostès". "La política de renovació nacional és col·lectiva. Implica una lluita compartida. Un projecte que diu a tothom que això serà difícil a curt termini, però que és el correcte a llarg termini per al nostre país. I tots ens en beneficiarem", va afirmar davant un auditori atapeït de militants exultants per la victòria electoral.

El primer ministre, la intervenció del qual va ser interrompuda momentàniament per un activista que va proferir proclames a favor de Gaza des de la grada, va destacar les mesures que ha pres des que va entrar a Downing Street –com la renacionalització dels ferrocarrils, els acords salarials amb els funcionaris o la creació d’una gestora d’energies renovables– i va remarcar que "el canvi ja ha començat".

Tot i això, va alertar que les decisions que s’acosten, que comporten restriccions de la despesa per ajustar un "forat negre financer" heretat dels tories, seran "impopulars" i "difícils", i va insistir que vol ser honest i no donar "falses esperances". Criticat prèviament per ser massa negatiu, va remarcar que, com a recompensa als esforços, la gent veurà en última instància com millora el debilitat Servei Nacional de Salut (NHS) i l’educació, i també com es redueix la pressió migratòria mitjançant una gestió més eficient de les fronteres i una millor capacitació dels treballadors a escala nacional.

Notícies relacionades

"País esgotat"

"Sé que aquest país està esgotat de la política. Sé que la crisi per l’augment del cost de la vida va velar l’alegria i la il·lusió de les nostres vides i que la gent vol un respir, i pot ser que fins i tot votessin per aquesta raó el Partit Laborista", va manifestar. "Vaig canviar el Partit Laborista perquè tornés a estar al servei dels treballadors, i això és exactament el que farem", va afegir.