Ressaca electoral a Alemanya

La victòria de l’SPD a Brandenburg no allunya els problemes per a Scholz

Malgrat el triomf socialdemòcrata per la mínima al seu bastió, la debilitat de la coalició del canceller podria precipitar una ruptura del Govern

La victòria de l’SPD a Brandenburg no allunya els problemes per a Scholz
2
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

"Les eleccions han demostrat que val la pena lluitar [...] i amb aquest esperit de lluita anirem a les eleccions de la tardor", va afirmar ahir el canceller alemany, Olaf Scholz, des de Nova York, en un apart de l’Assemblea General de l’ONU quan li van preguntar sobre els comicis de diumenge al land de Brandenburg, que es van saldar amb victòria per al seu Partit Socialdemòcrata (SPD).

Malgrat que la socialdemocràcia alemanya va salvar així la tercera i última prova a les urnes a escala regional, després dels daltabaixos anteriors, a Alemanya persisteixen els rumors sobre un final prematur de l’Executiu de Scholz, precipitat per la impopularitat de la seva coalició de govern i la debilitat extrema d’un dels seus socis, el Partit Liberal (FDP).

Mostrar "cohesió"

"Vivim temps difícils", va afegir, en al·lusió tant a Ucraïna com a l’economia alemanya. En aquesta situació "no s’ha de deixar cap oportunitat al populisme dretà", va continuar, sinó que s’ha de mostrar "cohesió".

La intervenció de Scholz, que va ser totalment absent a la campanya de Brandenburg malgrat tenir-hi el domicili privat, seguia les insinuacions des de l’FDP, socis del tripartit juntament amb Els Verds, d’una "tardor calenta". Alhora, es van succeir les especulacions sobre una renúncia de Scholz a presentar-se a la reelecció en les generals previstes per a l’any que ve, per deixar pas a un candidat amb més opcions –probablement, el seu ministre de Defensa, Boris Pistorius–. Però la central de l’SPD va ratificar que Scholz és el "candidat natural". La declaració, formulada pel president del partit, Lars Kingbeil, va coincidir amb la designació del líder dretà Friedrich Merz com a candidat del bloc conservador integrat per la CDU i la seva agermanada CSU bavaresa.

Hi ha unanimitat a dir que la victòria de l’SPD a Brandenburg es va deure al poder de mobilització del primer ministre del land, Dietmar Woidke. A l’estil del francès Emmanuel Macron, Woidke va convertir els comicis en un plebiscit sobre la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD): votar-lo a ell era l’única via per impedir que l’extrema dreta s’alcés amb un altre triomf, després d’haver sigut tres setmanes enrere el partit més votat a Turíngia.

Mala ratxa

Notícies relacionades

L’SPD va obtenir un 30,8%, davant el 29,2% dels ultres. Va trencar així la mala ratxa del partit de Scholz, que tant a Turíngia com en les eleccions de principis de setembre de la veïna Saxònia va quedar en mínims, el mateix que li havia passat en les passades eleccions europees.

Scholz es va donar un respir. Però no en canvi els seus socis, Els Verds i els liberals de l’FDP, que han quedat fora d’una altra cambra regional. Els ecologistes van caure a un 4,2%, víctimes del vot útil en favor de Woidke. Molt pitjor va ser la situació de l’FDP, reduït a nivells de partit marginal, amb un 0,8% de vots. A Saxònia i Turíngia hi va rebre cops semblants.