Guerra a l’est d’Europa

Zelenski comença un viatge als EUA per presentar el seu "pla de la victòria"

El president d’Ucraïna visita una fàbrica d’armament i dijous es reunirà amb Biden

El mandatari té previst reunir-se aquests dies amb el canceller alemany i el president brasiler

Zelenski comença un viatge als EUA per presentar el seu "pla de la victòria"
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, va començar ahir un viatge als Estats Units per presentar el seu anomenat "pla de la victòria" al president Joe Biden amb una visita a una fàbrica de l’estat de Pensilvània que produeix la munició per a artilleria de 155 mil·límitres que l’Exèrcit ucraïnès utilitza de manera massiva al front. "És un honor per a nosaltres començar la nostra visita als Estats Units just a Scranton, en aquesta planta, a Pensilvània. Estem molt contents de tenir aquests socis", va dir Zelenski en un comunicat.

En un discurs gravat a l’avió amb el qual va creuar l’Atlàntic, va explicar que durant el viatge presentarà al president Biden, als dos candidats a succeir-lo a la Casa Blanca –la vicepresidenta Kamala Harris i l’expresident Donald Trump– i al Congrés dels EUA el seu "pla de la victòria". "Armes per defensar la nostra independència i la nostra gent. Diplomàcia per consolidar els socis i forçar Rússia a la pau. I justícia perquè s’obligui Rússia a retre comptes per aquesta guerra i perquè en pateixi les conseqüències", va dir Zelenski sobre el que espera aconseguir dels seus aliats amb aquest document del qual encara no es coneixen públicament els detalls.

Zelenski també va avançar que, a més de Biden, que serà el primer a rebre el document, presentarà la seva proposta a la resta dels seus aliats. Amb molts d’ells coincidirà a Nova York, on el líder ucraïnès va viatjar procedent de Pensilvània i té previst participar, juntament amb altres caps d’Estat i de Govern, a l’Assemblea General de l’ONU. Segons la publicació Kíiv Independent, Zelenski presentarà el seu pla a Biden i Harris a la Casa Blanca dijous. Està per revelar la data de la trobada amb Trump.

Scholz i Lula

Durant el seu viatge, el president ucraïnès insistirà, a més, que els EUA i altres aliats que han transferit a Ucraïna míssils de llarg abast li permetin utilitzar-los per colpejar bases aèries i altres objectius militars dins de Rússia. El viatge de Zelenski als EUA durarà aproximadament una setmana. Segons mitjans ucraïnesos, el líder de Kíiv es reunirà també amb el canceller alemany, Olaf Scholz, i amb el president brasiler, Luiz Inácio Lula da Silva.

Notícies relacionades

El president ucraïnès espera rebre de Washington i de la resta d’aliats més suport, així com també més claredat. Els pròxims mesos "seran decisius", va dir. "Els americans han de formular clarament el principal objectiu del seu suport a Ucraïna. Una vegada que se sàpiga, totes les altres coses, les eines necessàries per aconseguir-ho, quedaran clares", va assegurar a l’agència Efe Oleksandr Merezhko, cap de la Comissió d’Afers Exteriors del Parlament ucraïnès.

Segons el seu parer, la frase utilitzada de recolzar Ucraïna "el temps que faci falta" continua tenint poca substància. Els EUA podrien posar fi als dubtes reafirmant el seu compromís amb la implementació de la fórmula de pau ucraïnesa, va assenyalar el diputat del partit governamental Servidor del Poble.

Temes:

Joe Biden