Mèxic i Espanya s’embranquen en una crisi diplomàtica per la insolència al Rei

Sánchez qualifica d’«inacceptable» l’exclusió de Felip VI de la presa de possessió de Sheinbaum / La presidenta diu que va ignorar una carta sobre els "greuges" per la conquesta

Mèxic i Espanya s’embranquen en una crisi diplomàtica per la insolència al Rei
3
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

"No només és inacceptable, sinó absolutament inexplicable". Així es va pronunciar el president del Govern, Pedro Sánchez, sobre la decisió de Mèxic d’excloure Felip VI de la llista de convidats de la cerimònia de presa de possessió de la presidenta electa, Claudia Sheinbaum, el pròxim 1 d’octubre, un pas que ha elevat la tensió diplomàtica entre els dos països.

Sánchez, que va comparèixer davant els periodistes espanyols en una roda de premsa a Nova York, no va voler parlar públicament de la conversa que va mantenir dilluns amb Sheinbaum, defensant deixar aquest diàleg en un "àmbit de discreció". Però va ser taxatiu al criticar la insolència i al defensar que no s’enviarà a cap representant diplomàtic del Govern d’Espanya "en senyal de protesta". Sí que estan confirmats 16 caps d’Estat més, entre els quals el president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, el colombià Gustavo Petro i el xilè Gabriel Boric.

Defensa de les institucions

"És una llàstima que es miri d’utilitzar la figura del nostre cap de l’Estat, el rei Felip VI, en una polèmica que sens dubte no obeeix al sentir de la societat espanyola", va dir Sánchez. "El propòsit del Govern d’Espanya és defensar les nostres institucions i protegir-les, i no acceptar, evidentment, una cosa inexplicable com és l’exclusió del nostre cap d’Estat de la presa de possessió", va reiterar.

A Espanya, el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, va sol·licitar formalment al Congrés dels Diputats comparèixer per explicar la decisió del Govern de no participar en la presa de possessió "a cap nivell". Des de Sumar van posar de manifest que com a socis de coalició respecten i "acaten" la decisió d’Exteriors, però volent destacar la seva sintonia amb Sheinbaum i justificant que es qüestioni la figura de Felip VI.

Lluny de rebaixar el front diplomàtic, la presidenta electa de Mèxic, Claudia Sheinbaum, va justificar ahir la decisió de no convidar Felip VI a la cerimònia d’investidura, per no haver respost a una carta enviada per l’actual mandatari Andrés Manuel López Obrador. En la missiva es reclamava al Monarca que reconegués "els greuges causats" per la conquesta de manera "pública i oficial". A més de no rebre resposta, la presidenta electa va criticar que part de la carta es filtrés als mitjans de comunicació.

Sheinbaum va fer seves les posicions de López Obrador per remarcar que el camí per aprofundir les relacions entre els dos països passen per "una renovada perspectiva històrica conforme al desenvolupament dels nostres pobles i en la qual el reconeixement just a les nostres identitats sigui l’eix d’una relació respectuosa".

Sánchez no va voler entrar en la discussió central sobre una potencial disculpa d’Espanya pel passat colonial. "Espanya ja ha fixat una posició d’empatia també amb la societat mexicana", va assegurar el president, que va expressar també que són moltes coses les que uneixen Mèxic i Espanya, "no només de passat, sinó també de futur". "El Govern d’Espanya considera a Mèxic com un país germà", va destacar.

Relacions econòmiques

Sánchez no va ocultar la seva "enorme frustració", especialment pel fet que aquesta crisi es doni "entre governs progressistes", una cosa que va dir que "dificulta la normalització de relacions" i el treball en un "full comú en termes polítics", que reforci també les relacions econòmiques i empresarials. "Jo crec que darrere de tot això el que hi ha és una enorme tristesa perquè dos països germans, dos pobles germans, per l’interès polític determinat d’algun, no podem tenir les millors relacions polítiques", va dir.

Notícies relacionades

López Obrador no es va quedar al marge del xoc diplomàtic, i va donar suport a la presidenta electa, va criticar "la prepotència" espanyola i va tornar a demanar que Espanya es disculpi pel seu passat colonial. "No només no hi va haver resposta, sinó que van filtrar la carta i van desencadenar tota una campanya en contra de nosaltres", va criticar el polític. "Ja ha de canviar aquesta postura prepotent i explicar ja la història d’una altra manera a les noves generacions d’espanyols i fer a un costat el racisme" que, segons ell, perdura a avui dia, informa Efe.

Es dona la circumstància que a finals d’agost el PSOE i el partit Morena, de Sheinbaum i López Obrador, van firmar un conveni de col·laboració amb l’objectiu "d’enfortir llaços i impulsar polítiques progressistes en els dos països".

Temes:

Govern Colonial