Biden no dona llum verda a Zelenski per usar en territori rus míssils de llarg abast

El president dels EUA reforça amb munició i 8.000 milions l’ajuda a Ucraïna

Biden no dona llum verda a Zelenski per usar en territori rus míssils de llarg abast
2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La pròxima vegada que Volodímir Zelenski torni a Washington potser el president serà Donald Trump, un líder amb qui no està assegurat que els Estats Units mantinguin el suport que han estat donant a Ucraïna per afrontar la guerra d’invasió de Rússia. Fins i tot si qui succeís Joe Biden en el Despatx Oval després de les eleccions fos l’actual vicepresidenta, Kamala Harris, hi ha la possibilitat que els demòcrates no tinguessin el control del Congrés. Per tot això les reunions que ahir va mantenir el president ucraïnès amb Biden i Harris cobren especial importància.

La idea a la Casa Blanca és blindar tot el possible l’assistència a Ucraïna, especialment davant l’escenari d’un triomf republicà al novembre. Ahir, abans de rebre Zelenski, Biden anunciava que ha autoritzat gairebé 8.000 milions de dòlars més d’ajuda militar, dels quals 5.000 ja estaven aprovats però que vol garantir abans que acabi el seu mandat. Donava a més llum verda a l’entrega a Kíiv de munició de llarg abast així com a la d’una altra bateria de defensa aèria i míssils Patriot, a més d’augmentar l’entrenament per a pilots de F-16s. Anunciava, així mateix, la celebració el mes que ve a Alemanya d’una cimera del Grup de Contacte de Defensa d’Ucraïna per coordinar esforços de suport de més de 50 nacions.

Al que no arribava és a satisfer una de les reclamacions que des de fa temps té Zelenski: rebre autorització per utilitzar míssils de llarg abast de fabricació nord-americana dins del territori de Rússia. Aquest és un pas que s’han mostrat disposats a fer els britànics i que reclamen aliats i alguns congressistes dels EUA. Però Vladímir Putin va avisar que ho interpretaria com una entrada de l’OTAN en la guerra, i tot i que Washington públicament va restar importància a les amenaces del Kremlin es mou amb cautela davant la possibilitat d’una escalada.

Malgrat el fracàs en aquest objectiu prioritari, Zelenski es va mostrar agraït per l’ajuda anunciada per Biden, amb qui es reunia per onzena vegada, i cinquena a Washington, des que va començar l’última invasió de Rússia.

Amb Harris, sense Trump

Notícies relacionades

Després de la seva bilateral amb Biden, Zelenski compareixia davant de la premsa, sense acceptar preguntes, al costat de Harris, amb la qual mantenia després una reunió individual, separada de la de Biden. En aquesta breu declaració va quedar clar el missatge de continuïtat de Harris amb la política de suport a Kíiv davant l’agressió de Putin, que la vicepresidenta va titllar de "brutal dictador". El seu era un missatge també electoral i de contrast amb Trump, que assegura que si torna a la Casa Blanca serà capaç d’aconseguir un pacte entre Moscou i Kíiv, fins i tot si passa per la cessió de territori. "No són propostes de pau, són propostes de rendició", va dir Harris.

El que Zelenski no va consumar en aquest viatge, almenys a l’hora d’escriure aquestes línies, és una reunió amb Trump, malgrat la importància que té per a ell acostar postures amb qui pot tornar a la presidència.