Netanyahu ordena a l’Exèrcit continuar atacant el Líban amb "plena força"

El primer ministre israelià desatén els esforços per a un alto el foc i diu que no s’aturarà fins a assolir tots els seus objectius / Abbàs insta a parar "aquesta bogeria" en un discurs crític amb els EUA

Netanyahu ordena a l’Exèrcit continuar atacant el Líban amb "plena força"
3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va aterrar ahir a Nova York, on avui intervindrà davant l’Assemblea General de l’ONU, amb un missatge contundent que no deixava cap dubte sobre les seves intencions. "La política d’Israel és clara. Continuarem atacant Hezbol·là amb plena força. I no ens aturarem fins que no aconseguim tots els nostres objectius, el principal el retorn segur a les seves llars de tots els residents del nord".

Amb aquestes declaracions i mentre avancen els preparatius militars per a una possible invasió terrestre del Líban, els esforços internacionals es queden sense gairebé marge. Dimecres Estats Units i França, avalats per Austràlia, el Canadà, la Unió Europea, Alemanya, Itàlia, el Japó, l’Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units i Qatar van presentar una petició per a una treva de 21 dies entre Israel i Hezbol·là. Aquest document conjunt apressava a "donar espai la diplomàcia" per treballar en un alto el foc definitiu i evitar l’extensió regional de la guerra.

El secretari de Defensa dels EUA, Lloyd Austin, va reconèixer en una roda de premsa a Londres que el risc a què s’enfronta és "una guerra a plena escala" però va assegurar també que "una solució diplomàtica encara és viable" i va instar totes les parts a "aprofitar l’oportunitat". De moment és una crida, com tantes altres llançades l’últim any, sense resposta.

Mentre avui s’espera la intervenció de Netanyahu a l’Assemblea General, ahir va prendre la paraula el president palestí, Mahmud Abbàs, que va ser rebut amb una gran ovació i va ser acomiadat també amb aplaudiments i crits de "Palestina lliure" després de tancar el discurs amb una idea: "Palestina serà lliure. L’ocupació acabarà".

Aquesta recepció tornava a exposar a l’ONU el suport majoritari que tenen els palestins en la comunitat internacional. També, el rebuig dominant de la guerra llançada per Israel després dels atacs de Hamàs del 7 d’octubre, un conflicte que ja ha deixat a Gaza més de 40.000 morts i una demolidora tragèdia humanitària i que ara amenaça d’estendre’s al Líban i convertir-se en una guerra regional a plena escala.

"No marxarem"

"No marxarem. No marxarem. No marxarem. Palestina és la nostra terra, és la terra dels nostres pares i els nostres avis. Seguirà sent-ho. I si algú marxa, serà els usurpadors que ocupen", va començar dient Abbàs. La intervenció d’Abbàs, que va lletrejar i va condemnar "la guerra de genocidi" tant a Gaza com al Líban i la recrudescència de les agressions militars i dels colons a Cisjordània servia, no obstant, com a recordatori també de la incapacitat de l’ONU per posar fre a Israel. I el líder palestí va assegurar que per l’incompliment de les resolucions de l’ONU el país "·no mereix ser un membre" de l’organització, a la qual va aprofitar per reclamar també la imposició de sancions.

Abbàs va assenyalar amb especial duresa també als Estats Units, que continua utilitzant el seu poder de veto en el Consell de Seguretat per protegir Tel Aviv i, com va recordar el líder palestí, tres vegades va frenar la resolució que hauria obligat Israel a complir un alto el foc i va impedir també que pogués avançar la proposta de reconeixement de Palestina com a estat de ple dret. "Mentre els EUA continuïn recolzant-los, ¿per què no seguir?", va plantejar en un moment.

Notícies relacionades

Abbàs va fer més reclamacions, incloent-hi una crida que "es deixi d’enviar armes a Israel" amb les quals, va recordar, s’ha matat ja 15.000 nens i dones i persones grans. I va presentar un pla de 12 punts per a l’endemà del final de la guerra, un dels punts del qual és l’atribució exclusiva a l’Autoritat Palestina i al seu partit, l’OAP, de la "representació legítima" del poder i l’autoritat sobre tots els territoris. No va fer menció de Hamàs, que governa a la Franja. En un altre moment de la seva intervenció Abbàs va assegurar: "Aquesta bogeria no pot continuar". Però la "bogeria" continua i es àmplia i l’amenaça d’extensió de la guerra és molt real, especialment després de l’escalada al Líban.

"Continuarem lluitant amb totes les nostres forces contra l’organització terrorista Hezbol·là fins a la victòria i el retorn segur dels habitants del nord a les seves llars", va assegurar també a la xarxa social X el ministre d’Afers Exteriors Israel Katz, que exerceix de manera interina com a primer ministre en absència de Benjamin Netanyahu.