Edmundo González mantindrà l’acció política a Espanya

El polític veneçolà fa saber als seus que continuarà amb la seva tasca d’oposició

Edmundo González mantindrà l’acció política a Espanya
2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Edmundo González, el líder de l’oposició veneçolana, té voluntat de seguir amb la seva "acció política" des d’Espanya, on va rebre asil el 9 de setembre passat. Després d’unes setmanes en què ha mantingut un perfil baix amb algunes reunions publicitades i altres de discretes amb dirigents espanyols, González començarà a activar aquest dissabte la seva agenda pública, segons expliquen fonts del seu entorn. A la tarda, participarà en la protesta per "la llibertat a Veneçuela" que se celebrarà a la Puerta del Sol de Madrid. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, també hi assistirà. Serà la primera vegada que González aparegui en públic a Espanya en un acte reivindicatiu. Dilluns té previst reunir-se amb Santiago Abascal, el líder de Vox, i divendres prendrà la paraula al Fòrum La Toja, que haurà inaugurat el dia abans el rei Felip VI.

El polític veneçolà, de carrera diplomàtic, aquests dies està tenint nombroses reunions amb opositors que resideixen a Madrid i persones implicades en el futur del país llatinoamericà, a més de fer videoconferències amb María Corina Machado. Vol mitigar com pugui l’obstacle que suposa la distància i l’objectiu és coordinar la pressió al règim de Nicolás Maduro que poden fer des de dins del país i també des de fora.

El president veneçolà es resisteix a mostrar les actes electorals dels comicis del 28 de juliol, que, segons bona part de la comunitat internacional, González ha guanyat. De fet, el Govern d’Espanya s’ha sumat en les últimes hores a una declaració conjunta, que també subscriuen una altra trentena de països, que assegura que els "registres electorals disponibles públicament" assenyalen que el líder de l’oposició va treure "la majoria dels vots".

González, de 75 anys, va demanar asil al Govern d’Espanya per la tensió política i social que viu Veneçuela des de les eleccions i per por de perdre la vida. Els primers dies a Madrid va estar totalment retirat dels focus fins que es va reunir amb Pedro Sánchez a la Moncloa. Després van arribar les fotografies amb els expresidents del Govern Mariano Rajoy (PP), Felipe González (PSOE) i José María Aznar (PP). També va mantenir una reunió amb Alberto Núñez Feijóo i amb altres polítics espanyols rellevants, que han demanat que les seves trobades no es facin públiques.

Nova trobada amb Feijóo

Notícies relacionades

Al Fòrum de La Toja, divendres vinent, Feijóo tornarà a coincidir amb Edmundo González. El polític llatinoamericà prendrà la paraula just després que ho faci el líder del PP i abans d’una taula rodona sobre els Nous cicles polítics a Europa i els EUA, en la qual participaran l’exministra Arancha González Laya, l’exambaixador de Washington davant la UE Anthony Gardner i l’exministra de Defensa Dolores de Cospedal.

El PP ha mostrat el suport a l’oposició veneçolana de manera molt activa aquests últims anys i va reconèixer ràpidament González com a "president electe", un pas que oficialment encara no ha fet l’Executiu espanyol.