Israel intenta matar el líder de Hezbol·là en un bombardeig massiu sobre Beirut

El grup xiïta no proporciona cap informació sobre l’estat de Nasrallah després del pitjor atac sobre la capital des del 2006 / Netanyahu adverteix a l’Iran que no se senti fora de perill

Israel intenta matar el líder de Hezbol·là en un bombardeig massiu sobre Beirut
3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Diverses detonacions alhora van irrompre ahir en l’hora daurada a la capital libanesa. El bombardeig massiu va sacsejar la zona de Dahieh, un barri del sud de la capital libanesa que està considerat un bastió de Hezbol·là, però que també és una zona densament poblada i amb gran presència de població civil. Es tracta de l’atac més potent llançat per Israel sobre Beirut en aquests últims dies i, fins i tot, des de la guerra del 2006, l’últim conflicte obert que va enfrontar els dos bàndols. El Ministeri de Sanitat libanès va confirmar dos morts i 76 ferits, però s’espera que siguin molts més, ja que els 10 míssils llançats contra les suposades "casernes centrals" del grup xiïta Hezbol·là van provocar l’ensorrament de sis edificis residencials.

Segons el mitjà israelià Haaretz, l’objectiu de l’atac israelià a Beirut era el cap de Hezbol·là, Hassan Nasrallah, que, segons s’informa, va sobreviure a l’intent d’assassinat. Es desconeix la ubicació del líder de la milícia-partit polític, ja que normalment es dirigeix al poble libanès a través de missatges televisats i no se’l veu mai en públic. El grup libanès encara no ha publicat un comunicat seguint la línia habitual del partit de deixar passar unes hores abans de pronunciar-se després d’una agressió.

Els serveis d’emergència van acudir immediatament al lloc de l’atac, on no quedava més que runa dels sis edificis residencials que hi havia dempeus tan sols unes hores abans. Entre les ruïnes de les llars, els bombers intentaven apagar els focs encara encesos. Les excavadores miraven de retirar la runa per començar a treure cossos de sota dels trossos de les cases.

Els mitjans locals presents al lloc descrivien les imatges de nens morts sent rescatats i transportats en ambulàncies. "¿Què han fet ells per merèixer això? Només volem viure una vida en pau", deia un membre de Hezbol·là a Al Jazeera entre llàgrimes. Al xoc inicial el va seguir el caos generalitzat i un sentiment general d’incomprensió per la gravetat de l’atac, que segur que comportarà moltes víctimes civils. La intensitat de les bombes pot haver fet que gran part dels cossos hagin quedat reduïts a trossos.

"Mentides i calúmnies"

Gairebé al mateix temps que es produïa l’atac, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, prenia la paraula a l’Assemblea General de l’ONU. Ho va fer "després de sentir les mentides i calúmnies dirigides contra el meu país des d’aquest podi". Netanyahu va utilitzar el podi per defensar-se i llançar amenaces a parts iguals. "Tinc un missatge per als tirans de Teheran: si ens ataquen, els atacarem; no hi ha lloc a l’Iran on el llarg braç d’Israel no pugui arribar, i això val per a tot l’Orient Mitjà", va afirmar.

També va assenyalar que "la guerra d’Israel contra Hamàs i Hezbol·là continuarà sense parar", i no va fer cap menció de la iniciativa francesa-nord-americana per a un alto el foc al país dels cedres, alhora que va remarcar que no hi ha substitut per a la "victòria total". "Tinc un altre missatge per a l’Assemblea i el món fora d’aquí: estem guanyant", va afegir.

Netanyahu va repassar els dos conflictes en els quals es troba el seu país. En primer lloc, va parlar de la guerra contra Gaza, a tot just dies de complir-se un any del seu inici i que ja suma 41.534 morts palestines.

Notícies relacionades

Després de mostrar un mapa de la regió que no incloïa la Franja de Gaza ni la Cisjordània ocupada, tot i que sí un ampli territori anomenat El gran Israel, Netanyahu va dir que no pretén "repoblar Gaza sinó una Gaza desmilitaritzada i desradicalitzada". "No descansarem fins a portar els ostatges restants a casa", va declarar mentre un grup de familiars dels captius, part de la seva delegació, l’aclamaven en un espectacle forçat. Fa mesos que la gran majoria dels parents dels ostatges pressionen Netanyahu perquè arribi a un alto el foc que li permeti alliberar els seus éssers estimats, la meitat dels quals ara ja són morts.

Al seu torn, el primer ministre israelià va parlar de la intensificació del conflicte amb Hezbol·là. Netanyahu va insistir que Israel "no té cap altra opció i tot el dret" d’atacar el Líban i va advertir que "continuarà degradant Hezbol·là fins que es compleixin tots els objectius". "No descansarem fins que els nostres ciutadans puguin tornar sans i estalvis a casa seva; no acceptarem un exèrcit terrorista apostat a la nostra frontera nord", va defensar entre els únics aplaudiments de la seva pròpia delegació i desenes de cadires que estaven buides.