Itàlia ultima una ‘llei mordassa’ que reprimeix el dret a poder dissentir

El líder de la Liga, Matteo Salvini.

El líder de la Liga, Matteo Salvini. / REMO CASILLI / REUTERS

1
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Protestar, fins i tot pacíficament, s’està a punt de convertir en delicte a Itàlia. El Parlament italià, per iniciativa del Govern de la ultradretana Giorgia Meloni, treballa en un projecte de llei –el decret llei 1.660– que introdueix nous delictes, sancions i agreujants en penes relacionades amb protestes al carrer contra les institucions, actes de resistència (també pacífica) en presons i l’ocupació irregular de vivendes, entre d’altres.

La mesura, considerada una "criminalització del dissens" pròpia d’un "Estat policial" per l’oposició de centreesquerra i amplis sectors de la societat, ha sigut aprovada pel Congrés transalpí i ara està sent discutida al Senat.

Penes de presó

Notícies relacionades

La implementació del que el Govern italià anomena "disposicions en matèria de seguretat pública" preveu, a les parts més rellevants de la seva versió actual, la possibilitat per a les autoritats d’imposar penes de presó de fins a dos anys per a manifestants que bloquegin carrers o estacions ferroviàries, i proposa 20 nous delictes i agreujants que penalitzen el comportament en manifestacions. A més, també augmenta les facultats de la policia, permet l’ajornament de la detenció de mares embarassades o amb fills menors de tres anys i prohibeix la venda de targetes SIM als migrants irregulars. S’introdueix, d’altra banda, el delicte de "revolta" a les presons, que, segons analistes, també penalitza la resistència passiva en disturbis.

El paquet de mesures –que la Lliga de Matteo Salvini, un dels socis principals de Meloni, s’ha mostrat disposada a aprovar amb "prioritat absoluta"– es produeix després que Amnistia Internacional (AI) alertés d’un augment de la repressió en les protestes pacífiques a Europa i que diversos episodis d’enfrontaments entre joves i la policia causessin irritació a Itàlia.