Comença una altra guerra

Edificios en ruinas en la zona de Beirut donde el líder de Hizbulá, Hassán Nasrallah, murió durante un bombardeo israelí.

Edificios en ruinas en la zona de Beirut donde el líder de Hizbulá, Hassán Nasrallah, murió durante un bombardeo israelí. / HASSAN AMMAR / AP

1
Es llegeix en minuts
Rafael Vilasanjuan
Rafael Vilasanjuan

Periodista

ver +

¿Què passarà al Pròxim Orient? La por recorre tots els centres de decisió a la regió i a tot el món. Les milícies xiïtes de Hezbol·là respondran a la mort de Hassan Nasrallah. El triomf dels serveis secrets israelians del Mossad a l’identificar l’amagatall del líder suprem al sud de Beirut i acabar amb la seva vida és una declaració formal de guerra sense límits. Una guerra que pot incendiar tota la regió. Hezbol·là no és una milícia qualsevol. De fet, no és únicament un grup militaritzat, sinó que controla el Parlament, la política i la societat. El Líban no té un govern funcional; fins avui estava dirigit a l’ombra –mai més ben dit, ja que vivia en passadissos subterranis– per Hassan Nasrallah. Inflexible i cruel, a diferència d’altres mandataris més radicals, Nasrallah estava lluny de ser percebut com un líder suïcida.

Notícies relacionades

Des de l’entrada de les tropes d’Israel a Gaza com a resposta a la incursió i atac de Hamàs el 7 d’octubre, ara fa gairebé un any, va ordenar enviar coets a l’altre costat de la frontera del Líban, al nord d’Israel, amb l’objectiu de pressionar per forçar el cessament de l’ocupació de la franja. Eren atacs limitats i mesurats, que van fer desplaçar milers de persones, però gairebé sense víctimes, una cosa semblant al que des de l’altre costat enviava l’Exèrcit d’Israel. A Hezbol·là no li interessava una guerra oberta i fins fa una setmana semblava que a Israel tampoc. Ara amb el Líban a punt d’arribar al caos i Beirut amenaçat, la mort de Nasrallah ho canvia tot.

¿Què pot passar? El conflicte s’estén. Hezbol·là és una milícia, creada, finançada i dirigida per l’Iran. La mort del seu líder pot suposar un moviment sísmic a la zona, ja que fa augmentar el perill d’una confrontació directa entre els dos països. Sense un cap visible i legítim, el conflicte ara queda en mans dels que defensen la línia més dura a un costat i l’altre. És una altra guerra, probablement sense límits i sense poder donar resposta a la catàstrofe humanitària que anuncia.