Hezbol·là lluita per recompondre’s després de l’assassinat del seu líder

Hashem Safiedinne, el cosí de Nasrallah, es perfila com a possible secretari general després de l’assassinat del cap de la milícia libanesa

Hezbol·là lluita per recompondre’s després de l’assassinat del seu líder
3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

El Líban es lleva en una nova realitat. L’home més fort del país ha sigut assassinat i el deixa orfe. Israel va aconseguir matar el líder de Hezbol·là, Hassan Nasrallah, divendres en un bombardeig massiu sobre Beirut. La seva pèrdua no només suposa un punt d’inflexió per a la seva organització i els seus partidaris, sinó també per al conjunt de la societat libanesa. Malgrat no haver ocupat mai un càrrec públic, el secretari general de la milícia i el partit polític libanès era estimat i odiat a parts iguals.

Carismàtic com no n’hi ha gaires, molts senten que han perdut un pare, mentre es pregunten quin és el següent pas i qui gosarà omplir l’immens buit que deixa Nasrallah.

De vegades, la millor solució és que tot quedi en família. Això mateix sembla que és el que pot passar a Hezbol·là, una organització àmpliament coneguda per l’opacitat i la falta de transparència. Els primers indicis assenyalen Hashem Safiedinne, el seu cosí, com el candidat més probable per reemplaçar Nasrallah. Fa uns dies va dir en un discurs: "En la nostra resistència, quan un líder és martiritzat, un altre pren la bandera i segueix endavant amb una determinació nova, segura i forta". És la visió de successió de lideratge que té Hezbol·là.

El mateix Nasrallah s’acomiadava en les seves últimes intervencions amb la promesa de tornar a adreçar-se als seus seguidors si continuava viu. Safieddine és membre del poderós Consell de la Xura del grup, que té un poder decisori molt fort i actua com a consell executiu, i és cap del Consell del Gihad, encarregat de dirigir les activitats militars i de seguretat.

Com Nasrallah, Safieddine porta el turbant negre que denota descendència del profeta Mahoma del Islam. El seu estatus religiós és un altre punt a favor seu per ocupar el lloc de secretari general de Hezbol·là. Igual que el seu predecessor, el Departament d’Estat dels Estats Units el va assenyalar com a terrorista el 2017. A més, Safieddine té forts vincles amb l’Iran, on el seu germà Abdalá és el representant del grup. Tot i que fa anys que és considerat el possible successor de Nasrallah, per ara és el cap adjunt del moviment i número 2 de Hezbol·là, Naim Qassem, que assumeix automàticament el poder després de la mort de Nasrallah.

Continuen els bombardejos

L’assassinat de Nasrallah no només deixa el Líban en una espècie de terra de ningú, després de 32 anys amb la presència omnipotent del difunt líder de Hezbol·là, sinó que també planteja nous interrogants sobre els passos que cal seguir els pròxims dies. L’Exèrcit israelià fa gairebé una setmana que bombardeja sense parar tot el país, sobretot el sud, l’est i els suburbis del sud de Beirut, Dahiye, que vol dir ‘suburbi’ en àrab.

Han mort més d’un miler de persones, entre les quals hi ha el seu objectiu principal, però això no els atura. Després de l’assassinat de Nasrallah, els avions israelians han continuat atacant el país dels cedres, acarnissant-se especialment amb el castigat Dahiye. En l’atac contra el líder de Hezbol·là, també va morir Ali Karaki, el comandant per al sud del Líban; el general sènior de la Guàrdia Revolucionària Islàmica de l’Iran, Abbas Nilforushan, i uns 20 membres del grup.

L’eliminació de tants líders de la milícia i les dues setmanes de cops sense precedents en les seves estructures de comunicació han fet desaparèixer aquesta aura d’invencibilitat que feia dècades que envoltava el grup.

La seva estructura de comandament ha sigut decapitada, amb més d’una dotzena d’alts caps assassinats. Les seves comunicacions han sigut sabotejades amb les detonacions dels seus busques i walkie-talkies, i moltes de les seves armes han sigut destruïdes en atacs aeris.

"Hezbol·là ha rebut el cop més fort a la seva infraestructura militar des que es va crear", afirma Hanin Ghaddar, investigadora principal del Washington Institute i autor de Hizbulálandia.

Míssils de llarg abast

El grup, però, encara conserva comandants capacitats, així com molts dels actius més poderosos, incloent-hi míssils guiats de precisió i altres de llarg abast que podrien infligir danys significatius a la infraestructura militar i civil d’Israel.

Notícies relacionades

Els membres de Hezbol·là, enfadats i indignats, exigiran alguna cosa més que una resposta simbòlica i probablement pressionaran perquè siguin utilitzats, abans de ser també destruïts.

"Al matar Nasrallah, els israelians van demostrar la voluntat que tenen d’intensificar el conflicte al Líban fins a uns nivells sense precedents", escriu Michael Young, editor sènior del Malcolm H. Kerr Carnegie Middle East Center de Beirut.