Israel colpeja ara Hezbol·là amb l’assassinat del líder Hassan Nasrallah

El país continua patint atacs israelians arreu del territori mentre la ciutadania aguanta la respiració davant les conseqüències de la humiliació de la milícia i l’escalada de violència

Israel colpeja ara Hezbol·là amb l’assassinat del líder Hassan Nasrallah
4
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Hezbol·là va confirmar ahir l’assassinat del seu líder, Hassan Nasrallah, després del brutal atac contra Beirut de divendres a la tarda. "La seva Eminència, el Mestre de la Resistència, el servidor just, Sayyed Hassan Nasrallah, s’ha posat del costat del seu Senyor i del seu plaer com un gran màrtir, un líder heroic, valent, savi, perspicaç i creient", van anunciar en un comunicat hores després que Israel el donés per mort.

Després de 32 anys al capdavant de la milícia-partit polític libanès, el seu gran rival israelià, l’"enemic sionista", va aconseguir el seu objectiu a través del pitjor bombardeig de les últimes dècades a la capital libanesa. "Hassan Nasrallah ja no podrà terroritzar el món", van dir les Forces de Defensa d’Israel. Sis edificis residencials es van desplomar quan les bombes antibúnquers israelianes van atacar els suburbis del sud de Beirut. Des d’aleshores, Hezbol·là s’havia sumit en el silenci.

El fins ara secretari general de Hezbol·là va portar el grup a la consolidació de què gaudeix avui. "En va dirigir el viatge durant gairebé trenta anys, durant els quals ens va conduir de victòria en victòria, succeint el mestre dels màrtirs de la Resistència Islàmica [Abbas al Muwasi, assassinat per Israel] el 1992 fins a l’alliberament del Líban [de l’ocupació israeliana] el 2000 i fins a la victòria divina i sustentadora el 2006 [en l’última guerra contra Israel] i totes les altres batalles d’honor i redempció, fins a la batalla de suport i heroisme en suport a Palestina, Gaza i l’oprimit poble palestí", va celebrar el comunicat compartit pel grup. Segons l’Exèrcit israelià, el comandant del front sud, Ali Karaki, també hauria sigut assassinat en l’atac aeri contra la "seu central" de Hezbol·là a Beirut.

Durant les seves últimes intervencions, en cada un dels seus discursos televisats, el mateix Nasrallah s’acomiadava dels seus seguidors amb la promesa de continuar parlant-los "si segueixo viu", conscient que era l’objectiu d’Israel.

Bretxa a la intel·ligència

Amb la seva mort, es confirma l’enorme bretxa d’intel·ligència per a Hezbol·là, que s’afegeix a les ja patides durant aquestes últimes setmanes.

Al llarg dels últims dies, l’Exèrcit israelià ha anat eliminant líders de la milícia a poc a poc. L’assassinat de Nasrallah suposa una gran victòria per al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, com a part de la seva operació per desmantellar l’estructura de comandants de Hezbol·là. Nasrallah era vist com la personificació de la milícia i, fins i tot, com un pare dels libanesos xiïtes, els principals seguidors del grup.

Més enllà de l’èxit geopolític que suposa la seva mort, aquest atac massiu demostra l’absència de límits d’Israel. Per a les autoritats hebrees, la mort de centenars de civils està justificada per eliminar el líder de Hezbol·là.

Els constants bombardejos al llarg de tota la nit de divendres sobre Beirut, que van allargar durant ahir al matí, van impedir als serveis d’emergència intentar treure els supervivents i els cossos sense vida dels centenars de civils que eren als sis edificis residencials polvoritzats en segons. Els que van aconseguir escapar estan escampats per tota la ciutat i van haver de dormir a la intempèrie en places, parcs i platges de la capital libanesa. Beirut aguanta la respiració davant les conseqüències que pot tenir l’assassinat de Nasrallah per a la ciutat, però també per a tota la regió.

Nasrallah ha sigut el líder de Hezbol·là al llarg els últims 32 anys després d’haver substituït Abbas al-Musawi, assassinat per Israel el 1992.

Potència militar i política

Durant aquestes tres dècades al comandament, l’encara líder de la milícia va convertir Hezbol·là en la potència militar i política que és ara. A més de consolidar el seu paper en els assumptes interns del Líban i en el seu actual conflicte amb Israel, la seva aliança amb l’Iran i amb altres membres de l’Eix de la Resistència han donat forma a la geopolítica del Pròxim Orient.

Notícies relacionades

El seu assassinat suposa un dur cop per a Hezbol·là, però no seria per a res el seu final. Després de la mort d’Al Musawi, el grup es va radicalitzar i probablement la pèrdua de Nasrallah implicarà el mateix, ja que el grup ha deixat molt clar que no hi ha líders insubstituïbles i que la resistència contra Israel continuarà. Ara, tots els ulls estan posats a l’Iran, el gran aliat de Hezbol·là, per saber quina serà la seva resposta.

Mentre el món espera notícies, els atacs contra Beirut no es van aturar. L’Exèrcit israelià va demanar a la població civil que evacués les seves llars abans de llançar violents bombardejos contra les seves llars. A més, els caces israelians van continuar bombardejant l’est de Beirut. A la regió oriental del Líban, es va registrar una nova onada d’intensos atacs aeris. Una explosió va ressonar a la capital libanesa a primera hora.