Àustria dona la victòria a la ultradretaprorussa, euroescèptica i xenòfoba

La dreta moderada del canceller Karl Nehammer ha quedat relegada al segon lloc amb una caiguda d’11 punts / Malgrat vèncer, Kickl té difícil convertir-se en cap del Govern

Àustria dona la victòria a la ultradretaprorussa, euroescèptica i xenòfoba
3
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

Àustria va donar ahir la posició de primera força a l’ultranacionalista FPÖ de Herbert Kickl i va deixar el conservador Partit Popular (ÖVP) del canceller Karl Nehammer relegat al segon lloc. El partit de Kickl, el radical, que aspira a convertir-se en el "canceller del poble", al capdavant d’una formació que pretén "remigrar" milions d’estrangers i suspendre l’asil va obtenir un 28,8%, segons les projeccions amb el 98% del vot real. Això suposa per a aquest partit prorús, xenòfob i euroescèptic, un augment de dotze punts respecte al 2019 i supera el rècord del partit obtingut el 1999 pel seu líder històric, el carismàtic Jörg Haider.

A la dreta moderada de Nehammer se li calcula un 26,3%, una caiguda d’11 punts; els socialdemòcrates tindrien un 21,1%. Els Verds, actuals socis de Govern de l’ÖVP, van caure a un 8,3%, un punt per sota dels liberals Neos, que passen al tercer lloc. Teòricament, una aliança entre conservadors i socialdemòcrates, qualificada per Kickl de coalició de perdedors, tindria prou majoria, tot i que amb només un escó d’avantatge. Nehammer tindria, a més, l’opció d’un tripartit, sigui amb els ecologistes o els liberals.

"És un resultat amarg. I felicito el vencedor", va assenyalar el canceller conservador, en un apart fet davant els mitjans a la seu del Parlament nacional, sense revelar si negociarà una coalició o de quin signe.

Rebutjat

Aquestes projeccions del vot real ratifiquen l’ímpetu de Kickl. Tanmateix, no significa que pugui proclamar-se el "canceller del poble", el seu objectiu proclamat en campanya, ja que la resta de l’espectre parlamentari el rebutja com a líder del pròxim Govern.

El terme "canceller del poble" remet a temps del Tercer Reich i té ressonàncies nazis per a Àustria, el país natal d’Adolf Hitler. Els seus plans de remigració, compartits amb el moviment etnoracista dels Identitaris, es fonamenta en teories de la conspiració segons les quals la població d’origen estranger podria acabar superant l’austríaca.

El partit FPÖ de Kickl va ocupar durant alguns mesos la primera posició en els sondejos, tot i que havia perdut pistonada en les últimes setmanes. La gestió del canceller Nehammer en les inundacions que han assolat part del país alpí, unit a la condició de partit negacionista del canvi climàtic de la qual fa ostentació Kickl, van enfortir una mica els conservadors de l’ÖVP. Els dos partits van arribar pràcticament empatats a la jornada electoral, en un país amb uns 6,3 milions de ciutadans amb dret a vot.

Malgrat haver arribat a la primera posició, es veu bastant difícil que Kickl pugui dirigir el pròxim Govern. El partit FPÖ s’ha radicalitzat sota el lideratge de Kickl. La resta dels partits rebutgen cooperar a una formació de discurs radicalment xenòfob, que ha promès tancar les fronteres i suspendre el dret a l’asil, negacionista del canvi climàtic i antivacunes.

Els més antics d’Europa

En últim extrem, s’estudiava fins i tot la possibilitat que el president del país, Alexander van der Bellen, originari dels Verds tot i que formalment independent, rebutgés encarregar-li la formació del Govern. Kickl es regira contra aquesta possibilitat i adverteix que "seria antidemocràtic sacrificar el vot de milions de ciutadans pels desitjos d’un president".

Notícies relacionades

Mentre el president dirigia aquest missatge als ciutadans, davant el Parlament austríac es van anar concentrant centenars de manifestants, al crit de Nazis raus (nazis, fora).

El partit de Kickl és, entre la família dels ultres europeus, el més antic i el que està més arrelat. Fundat el 1955 per un grup de recalcitrants nazis, va començar a normalitzar la seva presència en la política austríaca cap a la dècada dels 80 del segle passat, liderats per Haider.