El ‘patriota’ que vol tornar a les arrels ultres

Herbert Kickl: Als 55 anys, el líder del Partit Liberal exhibeix sense embuts la seva retòrica xenòfoba, negacionista del canvi climàtic i antivacunes, a més de ser tant enemic del dret d’asil com del col·lectiu LGTBI.

El candidato ultra Herbert Kickl saluda saluda a sus seguidores después de que se anunciaran las cifras de las encuestas a pie de urna

El candidato ultra Herbert Kickl saluda saluda a sus seguidores después de que se anunciaran las cifras de las encuestas a pie de urna / REUTERS/Lisa Leutner

1
Es llegeix en minuts

Herbert Kickl, durant dècades una espècie de cervell a l’ombra de l’ultranacionalisme austríac, ha col·locat per primera vegada el Partit Liberal (FPÖ) a la cúpula del poder a Àustria. Completa així la via iniciada el 1986 pel carismàtic Jörg Haider i que, després de successives etapes com a soci en Executius conservadors, té opcions a ocupar la direcció del seu Govern.

El seu aspecte tranquil i tarannà aparentment poc mediàtic el situarien als antípodes del vibrant Haider. Vol ser el canceller del poble, terme que remet a temps d’Adolf Hitler. Com a líder del partit, Kickl va assaborir ja un primer èxit en les últimes eleccions europees, ja que va ser la força més votada.

Ha aconseguit en uns quatre anys, des de l’ensorrament de l’última coalició entre ÖVP i FPÖ que va liderar Sebastian Kurz, revitalitzar el seu partit i ho ha aconseguit fer des del cor d’una democràcia europea avançada i en un país pròsper al qual es diria no li falta res, però que aviat assisteix sorprès a la recessió econòmica i la inflació.

‘Àustria primer’

Notícies relacionades

És una societat en la qual ha quallat la consigna de l’Àustria primer i l’anhel de tancar fronteres. Són els dos paradigmes que personifiquen ara Kickl, tot i que en realitat sempre van estar molt presents al país alpí. El seu ideari respecte als estrangers no difereix gaire del neonazisme, però l’ofereix envoltat d’una retòrica moderna i una suposada defensa de les llibertats individuals europees davant invasions foranes.

El fort de Kickl, de 55 anys, no està en els mítings o en els debats. Ha après, en canvi, a manejar-se amb facilitat a les xarxes socials o al canal FPÖ-TV. Les seves intervencions i missatges més destacats obtenen a les plataformes del seu partit una audiència estimada de 200.000 seguidors, en un país amb 6,3 milions d’electors.

Temes:

Hitler Govern