Guerra al Pròxim Orient

Israel bombardeja el sud del Líban i es disposa a iniciar la invasió terrestre

Hezbol·là elegirà un nou líder "al més aviat possible"

«Utilitzarem totes les nostres capacitats», diu el ministre de Defensa hebreu a soldats de la zona

Israel bombardeja el sud del Líban i es disposa a iniciar la invasió terrestre
3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Sembla que la invasió terrestre del Líban per part d’Israel és qüestió d’hores. Així ho indiquen els EUA. Segons van apuntar fonts israelianes i nord-americanes al diari The Washington Post, l’Administració del president Joe Biden dona per fet que Israel prepara una operació militar "imminent" sobre el terreny al sud del Líban i que, segons Israel, seria "limitada".

Ja entrada la nit, l’Exèrcit hebreu va portar a terme un intens bombardeig d’artilleria sobre la localitat libanesa de Wazzani, molt a prop de la frontera comuna i dels districtes de Metula, Misgav Am i Kfar Giladi, declarats ahir "zona militar tancada". És la primera vegada des de l’inici de l’actual espiral de violència que va començar el 7 d’octubre que Israel declara una zona militar tancada a la frontera amb el Líban.

Discussions a la Casa Blanca

Ahir, el secretari general de Hezbol·là de facto, Naim Qassem, es va adreçar als seus seguidors per primera vegada des de la mort del seu líder, Hassan Nasrallah. En un discurs televisat, el número dos del grup va dir que s’elegirà un nou secretari general "al més aviat possible" i va defensar que està "preparat per a una confrontació terrestre" amb Israel. Com ja s’anuncia des de fa dies, des que es va intensificar l’ofensiva sobre el país dels cedres matant més d’un miler de persones en menys d’una setmana, el pas següent del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, és una invasió terrestre. Els funcionaris nord-americans consultats pel diari van dir que Israel està preparant una incursió sobre el terreny al sud del Líban, cosa que es deriva de discussions mantingudes durant aquest cap de setmana a la Casa Blanca entre els dos governs, i que aquesta invasió és imminent.

Les autoritats hebrees sembla que han reduït l’abast d’aquests plans d’incursió significativament i que se centren a destruir llançadores de coets del grup xiïta Hezbol·là, arsenals i una altra infraestructura militar que se suposa que posen en risc les comunitats del nord d’Israel, per posteriorment retirar-se.

"Els plans estan en línia amb els americans; l’entesa és que no tindrem cap altra Gaza", va dir la mateixa font. El ministre de Defensa, Yoav Gallant, es va adreçar a un grup de soldats desplegats a la frontera nord d’Israel. "Utilitzarem totes les nostres capacitats", va dir. "Si algú a l’altre costat no entén què signifiquen aquestes capacitats, són totes, i vosaltres sou part d’aquest esforç", els va recordar. Després de confirmar que l’operació va ser comunicada als aliats nord-americans, segons The Washington Post, el diari The Wall Street Journal va assenyalar que la data prevista pot ser aquesta mateixa setmana.

El Pentàgon va anunciar que els EUA estan enviant "milers" de tropes addicionals al Pròxim Orient, que duplicarien la potència aèria disponible actualment, amb l’objectiu de reforçar la seguretat i estar preparats per defensar Israel si és necessari.

"Alto el foc ja"

Notícies relacionades

Biden es va referir breument als plans d’invasió israeliana del sud del Líban. "En tinc més coneixement del que vostè creu", va respondre a un periodista quan li va preguntar si en coneixia més detalls. Al qüestionar-lo sobre la seva comoditat amb els plans, va reconèixer que està "còmode que ells parin". "Necessitem un alto el foc ja", va concloure. Ja fa setmanes que Israel augmenta la presència de tropes a la frontera amb el Líban, incloses petites unitats de les forces especials.

Per la seva banda, el número dos de Hezbol·là, Naim Qassem, va dir ahir que el grup "està preparat per a una confrontació terrestre amb l’enemic" i que Israel "no ha sigut capaç" de destruir les seves capacitats militars malgrat la campanya de bombardejos massiva iniciada fa just una setmana. "Israel no aconseguirà els seus objectius", va dir Qassem. "Ens enfrontarem a qualsevol possibilitat i estem preparats si els israelians decideixen entrar per terra i les forces de resistència estan preparades per a un enfrontament terrestre", va afegir, a mesura que els moviments de tropes hebrees a la frontera entre el Líban i Israel continuen.